Петък, 3 Май 2024, 07:47

Ботевградчанка участва в проект за хора, търсещи биологичните си родители

17 Юли 2015, 16:09
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4122 15


Иванка и Маргарита са имената на Иванка Василева Йотова от Ботевград. Родена е с името Маргарита в хасковска болница, откъдето на 7 дни е осиновена от Цветана и Васил Николови от Ботевград. Разбира, че те са нейни приемни родители, когато е 9-годишна от своя братовчедка. Знае, че майка й живее в Хасково, но все още не я е открила. Двамата й приемни родители понастоящем са починали. Иванка Йотова е по професия медицинска сестра. В момента работи в софийска клиника по неантология.    

Нашата съгражданка участва в проект за промяна на член 105 от семейния кодекс за разкриване тайната на осиновяването. Включва се в него чрез две фейсбук групи. Едната е за хора търсещи децата си, наречена Българска асоциация „Осиновени и осиновители”, а другата „Къде си?”- за хора , търсещи биологичните си майки, бащи, братя и сестри.

В България вече са познати 52 случая на майки открили децата си и обратния случай – деца открили родителите си”, разказва Иванка Йотова. Това й дава оптимизъм, че един ден ще види очи в очи своята биологична майка. На 18 години Иванка се връща в родния град, за да учи в Института по медицина в Хасково. Вече 35 години живее с мисълта, че има 4 родители. Другият куриоз е, че медицинската сестра е с две ЕГН-та. Първото е издадено, когато е родена през 1972 г, а второто, незнайно защо, на следващата 1973 година. Впоследствие от ЕСГРАОН в Ботевград грешката е коригирана.  


По повод реализацията на проекта тя и още 15 доброволци от София, Стара Загора, Пловдив и Варна ще се срещнат на 21 юли със зам. министъра на правосъдието по време на „Ден на отворените врати” в Френския културен институт. Проектът се осъществява в партньорство с посланика на Франция в България.

Историята на Иванка Йотова и други хора като нея, търсещи биологичните си родители можете да научите утре от предаването „Тази събота” от 8.15ч по телевизия bTV.

Източник: balkanec.bg

Коментари (15)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Юли, 16:35

    Успех!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 17 Юли, 20:08

    Съдба!Важното е,че от госпожата е излязла достойна българка.Дано да сбъдне желанието си.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Юли, 20:46

    Тази госпожа мисли ли ,че истинската и майка ще се зарадва да я види.Едва ли някой оставил детето си иска да го види отново.А ако иска раждането и да остане в тайна.Не е ли доволна ,че е отгледана от хора,които са я обичали.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Юли, 11:07

    Родители, които оставят децата не заслужават никакво уважение.И какво като ги намери нима това би променил факта, че са оставили детето си, когато най-много е имало нужда от тях.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 18 Юли, 11:57

    Живи ли са осиновителите на госпожата?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 18 Юли, 13:01

    Тя да се радва, че е имала добър късмет да бъде осиновена, отгледана, изучена от добри хора, предполагам. Иначе, наистина, всеки би искал да има информация за рождените си родители. Дори това е информация за заболявания, които се предават генетично като заложба и превенция на наследствени заболявания. Това не отменя уважението, признателността, привързаността към тези, които са станали нейно семейство, майка и баща. Мисля, че никоя майка не би искала да изостави рожденото си дете, освен ако няма друг избор. Мисля, че за повечето жени би било радост и успокоение да се срещнат с рожбата си, да знаят за съдбата й. Другото са лицемерни предразсъдъци и комплекси.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 18 Юли, 16:40

    Майка,която изоставя детето си-не е никаква майка!Няма причина оневиняваща такава жена.Такива майчета да се научат да мислят,а не да си правят удоволствие.Причина да си изоставиш детето няма.Има жени,който гледат болните си деца цял живот,нима на тях им е лесно?Посветила е живота си на детето и толкоз.Това е право на госпожата,дано не остане разочарована.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Mima miteva 18 Юли, 18:39

    Az sashto sam osinoveno dete i iskam da namerq bilogi4nata si maika.bqh otgledana pove4e ot prekrasno ot moite osinoviteli.Sashto sam sas smeneno egn.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Mima Miteva 18 Юли, 18:43

    Kak moje da se svarja s momi4eto ot Botevgrad...Ot godini tarsq na4ini da otkriq biologi4nata si maika.Osinovitelite mi po4inaha predi dosta godini

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Велева 18 Юли, 21:06

    ЕГН-тата не излязоха ли по-късно....към 1976-7 г???

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete