Неделя, 19 Май 2024, 14:08

Ботевградските медици се присъединиха към символичния протест

7 Април 2015, 15:54
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1073 0


На връх своя празник, днес медици от здравните заведения в цялата страна се обединиха в протест. Причината за него е новата методика за финансиране на болниците, която фиксира техните бюджети. Смяната е част от реформата на здравното министерство на НЗОК и според лекарите тя орязва приходите от лечебната дейност на здравните заведения. Медиците се опасяват, че новият начин на финансиране в системата ще постави болниците в невъзможност да функционират нормално.
Медицинските лица от МБАЛ Ботевград също се присъединиха към символичния протест. На входа на здравното заведение е поставена бележка, която посочва недоволството от новата реформа. Болницата заработва около 250 000лв месечно, а след реформата здравната каса ще й плаща 170 000лв. Бюджетът на МБАЛ Ботевград е намален с около 20%, а това се равнява почти на 60 000лв.
„Досега резултати от подобни протести не е имало, затова и сега не храним големи надежди. От друга страна, не получаваме никаква подкрепа от страна на пациентите”, коментира д-р Филип Филев, управител на болницата.
 
Първоначално новата методика предвиждаше болниците да получат до 95% от това, с което са разполагали преди година, т.е. - най-малко с 5% по-малко. Наскоро обаче стана ясно, че те ще бъдат орязани с още 7% или ще получат под 90% от миналогодишните си средства.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (250)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete