Четвъртък, 22 Февруари 2024, 10:47

Ботевградският художник Володя Казаков гостува с изложба живопис в Община Мездра

12 Февруари, 11:54
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1034 0По покана на Градската художествена галерия ботевградският художник Володя Казаков подреди самостоятелна изложба живопис в Община Мездра.

Изложбата е организирана със съдействието на инж. Делян Дамяновски - изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ). Авторът гостува в гр. Мездра за втори път, след като преди 20-на години подреди самостоятелна изложба и в Дома на железничаря.

Експозицията включва 23 живописни платна - 14 натюрморта, 5 пейзажа и 4 комбинирани картини между натюрморт и пейзаж.

„Изложбата има цялостно колоритно звучене, общото впечатление е за топли, естествени цветове, реалистични форми и спокойна, пасторална атмосфера, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Във всяка творба личи специфичният за Казаков рисунък - на места изящен и прецизен, на други - преднамерено огрубен с едри мазки и обобщени форми, както и характерните за автора сложни композиции, насищащи с обекти пространството.“

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави Володя Казаков с изложбата и му подари бутилка червено вино.

Експозицията може да бъде разгледана до 7 март във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.
***
Володя Казаков е роден през 1953 г. в Оряхово, но от десетилетия живее и твори в Ботевград. Член е на Съюза на българските художници (СБХ) и на Международната асоциация на пластичните изкуства (AIAP) към ЮНЕСКО. Председател е на представителството на СБХ в Ботевград.
Има повече от 100 самостоятелни изложби у нас и над 30 в чужбина, между които във Виена, Прага, Братислава, Копенхаген и други европейски градове, както и участия в множество общи художествени изложби и пленери по живопис. Негови картини са притежание на частни колекции по целия свят.
Твори в различни жанрове и стилове на изобразителното изкуство - абстрактна живопис, пейзаж, натюрморт, карикатура и др. Носител е на престижни национални и регионални награди за живопис. От 2003 г. до 2007 г. е председател на Общински съвет - Ботевград.
Автор е на книгата „Часовниковата кула на Ботевград“ (2017 г.).

Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров/ Община МездраИзточник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (5)

Трябва ли общината да финансира Балкан със 100 000лв?

Анкета » коментари (5)

Трябва ли общината да финансира Балкан със 100 000лв?

отговори
Да (77)
70% Complete
Не (159)
70% Complete
Не знам (14)
70% Complete
Сумата трябва да е по-малка (24)
70% Complete