Понеделник, 16 Септември 2024, 21:59

Бойко Борисов реши: "Няма да се сваля ДДС на лекарствата "

16 Август 2012, 13:08
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 869 0


Министър-председателят Бойко Борисов обяви във Варна решението си да не се сваля ДДС-то за лекарствата. Според него предложението на здравния министър Десислава Атанасова е похвално, но сметките не излизат.
„Ако това го направим за лекарствата, на бюджета ще ни струва около 200 млн. лв.”, обясни Борисов. Той сравни ситуацията с намаляването на данъка в туризма. „С промяната туристите трябваше да усетят разликата в цените на услугите. Те не само че не я почувстваха, но цените постепенно бяха изравнени. Разликата от 9 до 20 % отива в джобовете на частниците”, каза той.
Според него, ако се намалил данъкът върху лекарствата, ще има някакъв краткотраен ефект, но: “После тихомълком, заради липсата на механизъм за проследяване на цените, отново ще пратим парите в джобовете на търговците и прекупвачите”. Той посочи, че държавите, които са с преференциално ДДС, в момента са в криза.
Премиерът беше във Варна, където заедно със здравния министър Десислава Атанасова, откри нов скенер в болница “Св. Анна”. Той е бил закупен с финансова субсидия от 1,2 млн. лв., отпусната от Министерството на здравеопазването. Апаратът е ново поколение, с възможност за много по-бърза и точна диагностика, което допринася за по-ранното откриване и по-ефективното лечение на редица заболявания.
Борисов обяви и, че догодина здравната каса ще получи 50 млн. лв. повече. С тях ще се плащат всички медицински изделия, които до момента не са покривани от нея.
 

Източник: Информационна агенция "Блиц"

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (71)
70% Complete
Не (246)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (111)
70% Complete