Понеделник, 27 Май 2024, 03:38

Бяха наградени лауреатите от Националния литературен конкурс „Стамен Панчев“

27 Март 2023, 03:35
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 955 0


Традиционно, като част от Мартенски дни на изкуствата, се проведе Националният литературен конкурс „Стамен Панчев“. Конкурсът се осъществява със съдействието на Община Ботевград, дружество "Орханиец",  дружество на литературните творци "Стамен Панчев", както и на наследниците на Стамен Панчев- внучката му Райна Панчева и правнукът му Стамен Банковски, под чиито патронаж премина конкурсът.

Официалната церемония по награждаване на лауреатите в деветото издание на конкурса се състоя на 25 март от 13:00 часа в Залата за съвременно изкуство /до ТИЦ – Ботевград/. Председател на журито и гост на Ботевград тази година бе известният поет Добромир Банев. Водещ на церемонията бе Миглена Василева. Официалните гости бяха: Райна Панчева - внучка на Стамен Панчев, проф. Петър Антонов - съпруг на г-жа Панчева, зам.-обл. управител на Софийска област Александър Манолов, секретарят на Община Ботегврад г-жа Стефка Граматикова и поетът Добромир Банев.

Ученици от младежки театър “Карнавал“ с ръководител Мирослав Йорданов представиха откъси от произведенията на младите творци, които участват в конкурса.

Думата за приветствия и анонс за начина на протичане на тазгодишния конкурс бе предоставена на г-жа Анелия Виткова - председател на Дружество "Орханиец" - един от основните организатори на конкурса:

"Последната година бе помрачена от сянката на войната, която надвисна над Европа, неочаквано за никого, особено през 21-ви век. Войната е най-голямото зло, което човечеството може само да си причини. Тя поставя на изпитание човешките ни ценности. Именно затова организаторите тази година зададоха темата "Мир и всемир", каза г-жа Виткова и съобщи, че общият брой постъпили творби е близо 90.

След като председателят на журито поетът Добромир Банев сподели впечатления от творбите, г-жа Райна Панчева връчи наградите на победителите в категориите.

Категория - проза

Първа възрастова група 

1-во място - Кристияна Пламенова - 55-то училище "Петко Каравелов" - гр. София

2-ро място - Бояна Бонева  - СУ „ Емилиян Станев“ -  гр. Велико Търново 

3-то място - Десислава Сотирова - ПГГСД „Николай Хайтов“ - гр. Варна

Втора възрастова група 

1-во място - Симона Василева  - ППМГ„Добри Чинтулов” – гр. Сливен

2-ро място - Камелия Димитрова – МГ “Академик Кирил Попов" – гр. Пловдив

3-то място - Мария Василева - ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ - гр. Ботевград


Категория - поезия

Първа възрастова група 

1-во място - Диан Драгнев - клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Иван Рилски“ - гр. Казанлък 

2-ро място - Десислава Сотирова - ПГГСД „Николай Хайтов“ – Варна

3-то място - Фая Гератлиева  - клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Иван Рилски“ - гр. Казанлък 

Втора възрастова група 

1-во място - Айше Кехайова - Духовно училище – гр. Момчилград

2-ро място - Цвета Диловска - ППМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров“- гр. Ботевград

3-то място - Марина Борисова - Американски колеж - гр. София

Г-жа Стефка Граматикова обяви името на носителя на специалната награда на Община Ботевград. Тя бе присъдена на Радко Василев - СУ "Св. св. Кирил и Методий" – гр. Карнобат.

Наградата на Областната администрация на Софийска област получи Мария Василева - ППМГ „Акад. проф. д-р. Асен Златаров“ - Ботевград. Тя бе връчена от от зам.-областния управител г-н Александър Манолов.

Наградата за най-добре представил се местен автор бе връчена от г-н Симеон Ангелов- зам.-председател на Друдеството на литературните творци "Стамен Панчев". Тя бе връчена на Цвета Диловска, която от сцената се обърна към всички с думите: "Учете се не просто да искате мир, а да искате справедлив мир."Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Ще успее ли Балкан да спечели титлата в НБЛ?

Анкета » коментари (0)

Ще успее ли Балкан да спечели титлата в НБЛ?

отговори
Да (31)
70% Complete
Не (18)
70% Complete
Ще бъде много трудно (8)
70% Complete
Не знам (4)
70% Complete