Четвъртък, 16 Май 2024, 04:03

Бюджет 2015 с повече средства за селата

6 Януари 2015, 12:58
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1914 5


Бюджет 2015 е бюджет, който ще реши редица социални въпроси и битови проблеми на жителите на общината. С тези думи кметът Георги Георгиев откри днес в Малък салон на читалище „Хр. Ботев” общественото обсъждане на Бюджет 2015. От него 12 млн.лв е държавната субсидия, а 35 млн.лв. е рамката, заяви градоначалникът. По думите му социалната рамка се запазва и дори се разширява, тъй като над 1 300 000 лв. отиват за решаването на редица социални проблеми. От тях 180 хил.лв ще бъдат съсредоточени за еднократна помощ за раждане на дете на майките, до 150 хил.лв. са предвидени за 500 деца и 150 семейства, които и тази година да почиват безплатно на българското Черноморие. За поредна година в бюджета е заложено да има безплатен транспорт за пенсионери и ученици, а на ветераните от войните ще бъдат отпуснати по 100 лв. За целта Общината е предвидила общо 20 хил.лв. За Великден пенсионерите ще бъдат подпомогнати с 3 200 лв. за онези от тях, които са с пенсия до 286лв. Те ще получат между 30 и 40 лв. Пет хиляди лева ще бъдат дадени на изявени даровити деца. Повече от 6 милиона лева Общината ще задели за издръжка на училищата и детските градини. Повече от 323  хил.лв отиват за по-евтина издръжка на децата в детските заведения, посочи Георгиев, като те ще бъдат подпомогнати с 50% от сумата за таксите. „Близо 17 хил.лв. е преходният остатък, които имат детските градини”, подчерта градоначалникът и заяви, че това е сумата, която не са могли да изхарчат до 31 декември 2014г. 
 
По време на представяне рамката на Бюджет 2015 кметът Георгиев заяви, че близо 20 627 494 лева са заложени в Инвестиционната програма на общината, като преобладаваща част от средствата - 11 милиона лева са съсредоточени в селата. Така в Скравена през 2015 година ще бъдат инвестирани най-много пари - 3 475 598 лв., в Трудовец - 763 172, в Новачене - 868 072 лв., Врачеш - 594 930 лв., в Литаково отиват 478 294 хил. лв., в Радотина - 456 093 лв., в Рашково – 80 хил.лв., Боженица – 70 хил.лв., Липница – 50 хил.лв. Елов дол- 20 хил.лв., Краево - 50 000 лв. За ремонт на една от централните улици на Ботевград- ул.”Гурко” са заделени 100 хил. лв. Той ще обхване участъка от центъра до паметника на Незнайния воин. Сто и деветдесет хиляди лева пък ще бъдат разходвани за преасфалтиране на на бул. "Цар Осовбодител" от светофарите на болницата до сградата на бившия ДАП.
За издръжка на Духов оркестър- Ботевград са предвидени 231 920 лв, а за Младежкия духов оркестър – 23 513 лв. За заплати на общинската администрация и кметовете на Кметства са заложени 1 300 000 лв.
 
По време на общественото обсъждане думата взеха и общински съветници. Филип Филипов заяви, че в Бюджет 2015 има много положителни неща, но подобно на миналата година посочи, че общественото обсъждане би било по-удачно да се проведе след 17 ч, когато могат да дойдат и граждани след работа. Той даде няколко конкретни предложения. На първо място той заяви, че е необходимо да се задели сериозна сума за реконструкция на детските площадки в съответствие с изискванията и предвидените 100 хил.лв да бъдат за тази дейност. На второ място той каза, че средства трябва да бъдат заложени и за поддръжка на изкуствените неравности. За пореден път съветникът постави въпроса за ремонт на поликлиниката, тъй като в нея има течове, коридорите, в които чакат пациенти са студени. Според Филипов 5 хил.лв. са крайно недостатъчни за стимулиране на даровити деца. Освен това той направи предложение да се направи анализ на колко улици системно има ВиК аварии и да се съсредоточат най-напред там средства.
Общинският съветник Марияна Босовска от БСП изрази негодувание, че Врачеш е селото с най-малък бюджет за 2015 година. Тя заяви,че обещаният ремонт на един от централните площади все още не е осъществен. За 4-ти път тя подчерта острата нужда от основен ремонт на детската градина в селото, която не е ремонтирана от 30 години.
Общинският съветник от РЗС Цветан Цолов заяви, че умишлено най-голям бюджет е предвиден за с. Новачене. Той постави въпроса защо се залагат основно средства за ремонт на ВиК мрежата в селата, след като в Ботевград водопреносната мрежа има крещяща нужда също от подмяна. Цолов изрази явно несъгласие със сумата от близо милион и половина лева за реконструкция на Градския парк, като подчерта, че парите могат да се привлекат не от данъкоплатците, а чрез европейски програми.  Според него помощите за пенсионерите би трябвало да се дадат за Коледа, а не за Великден. „Това е една поредна предизборна кампания от Ваша страна”, каза още Цолов. Накрая той заяви, че Бюджет 2015 е оптимистичен, но неизпълним.
 
Кметът отговори на всички поставени въпроси. Според него след като Градският парк съществува от 50-60 години е редно от гражданите на Ботевград - данъкоплатци да дойде неговият ремонт, а  не от Европейския съюз. "Това е последното нещо, за което съм дал обещание, че ще направя и усилията ми ще са насочени да го изпълня. За много неща обаче не съм давал обещания, а съм ги направил", коментира кметът. 
На запитването на съветничката Марияна Босовска градоначалникът заяви, че би трябвало да се притеснява, ако той вече не е кмет, тъй като през последните 11 години там са инвестирани повече от 10 милиона лева. Той приведе в пример обстоятелството, че в продължение на 30  години там най-малко се е инвестирало. "Във Врачеш от 30 години жителите му чакат да се направи Пречиствателна станция. Но не само там, а и в Гурково, и в Радотина".
 
Митко Диков, който постави въпроса за ремонт коритото на Стара река, кметът Георгиев заяви, че приоритет за него е била канализацията в.з. Зелин, където в началото на своето управление е заварил само две улици с канализация, а в момента са 22. Единствено пари ще бъдат заделени за почистване коритото на реката.
Председателят на Общински съвет Йорданка Лалчева заяви,че Бюджет 2015 е отворен документ, който може да бъде актуализиран и допълван. „Няма място за черногледство  и песимизъм. Нека гражданите бъдат спокойни”, каза тя в заключение. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Януари, 15:38

    точно така-бюджетът не само е отворен, но и с него си правим каквото си искаме-залагаме едни неща, но правим други според хрумванията на най-великия градоначалник. И нали има едни послушни мишчици и плъхчета-те ще узаконяват всичко.Нищо ново под нашето Слънце!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 6 Януари, 17:35

    Ами бакийте, които е забъркал от предишния бюджет, констатирани от сметната палата и дадени на прокуратурата, къде са залегнали и не трябва ли да се покрият установените липси!? Защо тоя изкукуригал кмет не вземе да си оправи всичките дефектни обекти, а не да сътворява още такива!? Защо упорито отказва да направи водопроводите в града и от какъв зор му е да прави парка-защото трябва да си присвои за последно някакви пари и да се откупи ли-този път едва ли ще успее! И какви помощи пак ще раздава за великден, след като няма да може да си кандидатира за следващ мандат!? Това явно ще бъде бюджет на абсурдите!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Януари, 21:15

    Канализацията на Зелин е тотална далавера. Вместо полагане на тръбите на необходимата дълбочина заровиха тръбите на по малко от метър. Това го видяха всички и Агов и другите от общината , но всичко се потули.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Януари, 21:25

    В тази зала нямаше един човек да разбира от бюджет. :roll:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete