Четвъртък, 2 Май 2024, 08:08

Бюджет 2016 на Община Ботевград бе приет с подкрепата на 28 съветници

26 Януари 2016, 20:00
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3210 39


След час и половина дебати Бюджет 2016 на Община Ботевград днес бе приет почти с пълно мнозинство. Той бе подкрепен с гласовете на 28 общински съветници на второ извънредно заседание на ОбС от 17.00ч. Отсъства само общинският съветник Петър Петров от коалиция ОББО. 

Кметът Иван Гавалюгов представи в резюме бюджета за настоящата година като посочи, че той е реалистичен, без изкуствено завишаване на  приходната част, най-вече от продажба на общински нефинансови активи.

"Изходили сме от завареното ниво на местните данъци и такси, в частта собствени приходи, които са над 6 милиона лева. Считам, че бюджета е съставен напълно с оглед нуждите на общината. На някои може да изглежда скромен, но аз съм убеден, че той ще бъде изпълнен в цялост. Почти съм убеден и, че ще бъде коригиран след 6 месеца в положителна насока, със завишаване на приходната и съответно на разходната част с оглед  реализиране на програмите, по които предстои да кандидатстваме”. По думите на кмета една от тях е ОП „Региони в растеж” на стойност 9,5 млн.лв за подобряване на енергийната ефективност на обществени жилищни сгради, с краен срок 31 май.

Относно разпределението на средствата в размер на 932 300 лв от целевата субсидия от Републиканския Бюджет  в Плана за капиталовите разходи, Гавалюгов подчерта, че общинското ръководство се е съобразило с броя на жителите по населени места и на само с възникналите нужди. Общо 100 хил.лв за големите села отиват от целевата държавна субсидия и 50 хил.лв от продажба на общински нефинансови активи. За малките села сумата е пропорционално намалена. По повод разпределението на средствата за селата в Плана за капиталовите раходи общинският съветник от ОББО Силвия Христова призова кмета Иван Гавалюгов да бъдат отпуснати повече средства за с. Врачеш, като за целта да не се пренасочват такива от другите села, а той сам да прецени откъде да дойдат парите.

Преди официално в залата да постъпят предложения за допълнение и изменение на проекта за Бюджет 2016 председателят на Обс Мартин Тинчев даде думата на общинския съветник Спасен Ценов от ГДБОП да представи становище с три препоръки на Постоянната комисия по стопаннска политика и инвестиции, а именно:
  1. Да се завишат средствата за инцидентно възникнали нужди със сумата от 20 хил.лв, които ще дойдат с намаляване на предвидените средства за летен отдих на деца и млади семейства, които са в размер на 80 хил.лв.
  2. Да се предвидят 5 хил.лв. за изграждане на достъпна градска среда за инвалиди в Ботевград. Тези средства комисията предлага да дойдат от намалението на сумата от 50 хил.лв. , предвидени за изкърпване на асфалтово покритие на улици в Ботевград.
  3. В позиция 12 в Плана за капиталови разходи , където са заложени 160 хил.лв  за благоустрояване на ж.к. „Васил Левски” да бъде включен и ж.к. „Саранск”.
 
Вносителят на Докладната записка, кметът Иван Гавалюгов прие предложенията на комисията по стопанска политика и инвестиции, поради което те не бяха подложени на гласуване, съгласно Правилника за работа на ОбС и неговите комисии.

В хода на дебатите общинските съветници изразиха категорична позиция относно Бюджет 2016 . Според Йордан Йорданов от ОББО той е скоромен и приветства заложените 100 хил.лв за спорт. За предвидените 200 хил.лв за БК”Балкан”, той изрази съмнение , че ще стигнат. Йорданов даде препоръка да се предвиждат за в бъдеще повече средства за читалищата в малките села като Рашково, Боженица и Липница и за подпомагане на кметския наместник. Йордан Йорданов направи конкретно предложение да се добавят 50 хил.лв в бюджета за 2016 г за ремонт на Кухненския блок в МБАЛ-Ботевград. То срещна много въпросителни по отношение на казуса, откъде да се пренасочат средства от Плана за капиталовите разходи. След засилени разисквания и мнения, съветниците подкрепиха предложението на кмета Иван Гавалюгов да се намалят средствата, предвидени за паркниг до зала „Арена Ботевград” от 161 000 лева на 111 000 лева. Йордан Йорданов се съгласи източникът на финасирането да бъде от съкращаването на този капиталов разход. 

Ето и останалите предложения, които срещнаха подкрепа на мнозинството:
 
Д-р Веселка Златева от групата на БСП поиска от 70 хил.лв , предвидени в помощ на пенсионерите да бъдат пренасочени 6 хил.лв. в две дейности: първата - 3 хил.лв да бъдат пренасочени за финансово подпомагане на специалисти млади лекари, местни кадри и втората – 3 хил.лв да бъдат осигурени за безплатен транспорт на на ученици от 16 до 18 г , пътуващи от селата за Ботевград. Всички 28 общински съветници подкрепиха предложенията на д-р Златева.
 
Общинският съветник от ГЕРБ Филип Филипов още на общественото обсъждане на проекта за Бюджет 2016 изрази мнение да се премахне уточнението за летния отдих на деца и млади семейства да бъде непременно на българското Черноморие. Филипов се мотивира, че одобрените за летния отдих може да предпочитат други дестинации. Предложението му бе прието.
 
Общинският съветник Георги Георгиев призова групата на ОББО да подкрепи проекта за Бюджет 2016. Мотивът му бе, че една община без бюджет не е община и той е основна задача на кмета. Геоегиев обаче влезна в дебат с градоначалника относно привличане на допълнителни целеви средства от Министерството на финансите. В противен случай Общината щяла да изпадне във финансов дефицит още през април по отношение на заплатите на общинската администрация, които заедно с осигуровките възлизат на 9 646 897 лв.
„За общинската администрация има определени средства от държавата, има дофинансиране на собствени приходи , а за целева държавна субсидия обикновено се кандидатства за капиталови разходи. Ние сме заложили средства, които са гласувани в държавния бюджет , които реалистично очакваме да дойдат от продажба на общински нефинансови активи. Не виждам в каква несъстоятелност може да изпадне общината”, контрира кметът Гавалюгов. По този повод това би се случило, ако Общината поеме ангажименти без източник на средства,каза още Гавалюгов.
 
Георгиев обаче репликира и заяви, че държавата може да отпусне целева субсидия за асфалтиране на улици, например. „Тогава вие ще се разтоварите от капиталовите разходи от друго място. На всички общини се дават, не само на община Ботевград. Сигурно на половината от 265 общини са давани”, заяви съветникът от ОББО.

Георги Георгиев даде предложение предвидените във бюджета 43 хил.лв за изграждане на канализация на ул.”Ангел Кънчев” в с. Новачене да се намалят на 12 хил.лв. Разликата от 31 хил.лв  да бъде заложена като допълнение за ремонта на железобетонов мост над река Рударка в Новачене, за който първоначално са предвидени 8 хил.лв. Предложението на Георгиев бе подкрепено от 19 общински съветници, 7 се въздържаха и двама бяха против.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (39)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Януари, 20:11

    Не е истина що за "управление" имате!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Януари, 20:16

    Старите и новите червени боклуци гласуват единодушно ограбването ви!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Януари, 21:17

    Напротив на горно написаното!Тула се показа като пълен профан.О т политическа гледна точка царуването му продължава!?Ех Филипеее!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Януари, 21:30

    Георги, като видя че Иван няма да се откаже от кметуването, започва да се присламчва към новата власт. Скоро може и да е на възлова позиция.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 26 Януари, 21:34

    Като главен съветник по некомпетентност вероятно

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 26 Януари, 21:55

    Няма да се учудя, ако "новата" "власт" назначи нАваченския олигофрен за главен експерт по IT-въпроси!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 26 Януари, 22:14

    Много прости тиквеници,не разбират ,че новите избрани имат мнооооого да учат от стария кмет,и е в тяхна полза даже да го правят,иначе....приет е най - слабият бюджет от 15 г.насам,евала....Точка.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 26 Януари, 22:18

    Видяхте ли новата коалиция ОББО марти и няколко подлоги, даже в сладоледа си пиеха пиенето след сесията.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: ддддддддддддддддддд 26 Януари, 22:18

    Като гледам на снимките присъстващите са тези ,който цял живот Георгиев ги беше взел под своето крило и си напълниха гушите.И сега същите са против него е това ако не е нахалство здраве му кажете. Стоянчо какво направи за Севера ,от коя ли партия не беше.И той след време ще се сдобие с някой имот.Никой не мисли за гражданите всеки идва на власт за да постигне личните си интереси ,както и онези горе в народното събрание

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 26 Януари, 22:30

    Няма кой да мисли за "гражданите"! Спасяването на давещите се е работа на самите давещи се, както казваше един мой приятел от Съветския съюз! Докато търпите малоумници да ви "управляват", те ще ви "управляват"!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete