Неделя, 5 Май 2024, 13:01

Честваме Деня на бащата

26 Декември 2014, 13:06
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1491 0


На 26 декември и в България се отбелязва Денят на бащата, празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня.
В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества именно на 26 декември.
На този ден се почита паметта на св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исус Христос и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим.
Според католическата традиция, празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март.
В Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.
В Русия път празникът се чества на 23 февруари – Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.
В последните години широка популярност добива американският вариант на празника, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 г., но едва през 1972 г. президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.
В София бащите от асоциация „Детство и с тати“, асоциация „Член 24“ и фондация „Бащи за отговорно родителство“ организират нетрадиционна форма на протест срещу нереформираното, според тях, законодателство и работата на институциите.  


Източник: http://www.vesti.bg/

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete