Вторник, 7 Май 2024, 07:39

Честваме Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ

2 Май 2014, 11:35
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3985 1


На втори май православната църква чества Борисовден. Църквата прославя Св. Цар Борис - Михаил Покръстител на българския народ.
 
Тази година се навършват 1150 години от приемането на християнството по нашите земи.
 
Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на св. Мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток - Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България.
 
Борис се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император - Михаил. Кръстили се болярите и целият народ в 865 година.
 
След смъртта на светите Кирил и Методий учениците им намерили прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност, допълва БГНЕС. Обикнал монашеския подвиг, цар Борис в 889 година поставил на престола по-големия си син Владимир и се оттеглил в манастир. Но недоволните боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкият син Симеон.
 
Борис се върнал в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен "равноапостолен светец".
 
На 2 май имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав, Борил.
 


Източник: http://dariknews.bg/

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Май, 13:36

    Ум населен със светли мисли, сърце, обитаемо от светли чувства, и воля, изразителка на благородни постъпки, са вечните подтици на Духа на доброто. Непрестанно следвайте този път.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete