Четвъртък, 16 Май 2024, 06:49

Четири години от кончината на дядо Добри от с. Байлово (общ. Елин Пелин)

13 Февруари 2022, 20:41
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1020 7


На 13 февруари се навършват четири години от кончината на дядо Добри, наричан „Тихият ангел“ и „Светецът от Байлово“, чието същинско име е Добре Добрев.

Той стана известен със своя скромен и благочестив живот, както и с подпомагането на множество енорийски храмове и манастири, но най-вече с щедрите дарения за Храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В памет на дядо Добри, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит днес бе отслужена архиерейска св.

Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в родното село на покойния старец.
Богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги“ и предстоятел на храма в с. Байлово, протойерей Костадин Тренев, протойерей Георги Младенов от храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За песнопенията на службата се погрижиха дякон Гавриил Николов, църковни певци от София и околността, както и деца от Кремиковския манастир, под ръководството на псалта Методи Стоилов.
На службата присъстваха кметът на с. Байлово г-н Бойко Неделчев, както и множество християни от околността и от София, за да почетат дядо Добри.

За светата Литургия бе донесена частица от мощите на св. Харалампий Магнезийски, а в края на службата бяха осветени медни приношения, за здраве и благословение на присъстващите християни и техните семейства.

След литургията духовниците отслужиха панихида в памет на дядо Добре Добрев, последвана от заупокойна молитва при гроба на благочестивия старец в двора на храма, където се намира и неговата къща.
Публикуваната снимка е от официалния сайт на Софийска епархия.


Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (6) (1)
    1. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 09:35

    Как се създава легенда? По същия начин, по който е натъкмено и Християнството. Знам този проклет старец от 60 години. Живеехме наблизо и като всички деца играехме. Ние си играехме около Храма. Това беше един смрадлив, въшясал човек, който мразеше всички, особено децата. Седеше на стъпалата и просеше, а нас замеряше с камъни, че му пречим. Какъв тих ангел, псуваше като каруцар. Невменяем, може би. И ако наистина сте християни, не си създавайте фалшиви кумири.

  • Отговори (5) (2)
    2. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 09:40

    Поне три поколения израснахме с неговото присъствие. Ако искате да ви доведа поне 50 човека, които ще гарантират за простотията му и злия характер. Някой тъп журналист си е направил малко парички.

  • Отговори (2) (2)
    3. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 12:05

    ЕЙ, Не те ли е страх от това,което пишеш? Този Човек е свят за всички, които го познават... явно без теб...
    направи една троха от това, което той е направил за християнството и тогава коментирай.
    но всъщност извинявай, то ти не си християнин,нали? или поне така пишеш в началото...

  • Отговори (3) (2)
    4. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 12:40

    Цървул.Ти познаваш ли го и от къде. Или ти е промит мозъка. Аз го познавам повече от 60 години. И казвам,че бе откачалка. Явно такива са "светците" в Източно православната църква.

  • Отговори (2) (2)
    5. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 15:05

    Аз може и да съм цървул, но знам че съм нещо. А ти резняк миризлив, недей да скверниш паметта на човека... Остани си за винаги анонимен!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (2) (3)
    7. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 16:37

    Имах щастието и аз да познавам човека. Каквото правеше го правеше за църквата. Добър човек беше, на никого зло не е сторил. Вярващ човек.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete