Неделя, 8 Септември 2024, 02:34

Четвърти пореден ден без "Гражданска отговорност" за българските граждани

2 Юли, 14:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2922 7


За четвърти пореден ден българските граждани са изправени пред невъзможността да сключат задължителната застраховка "Гражданска отговорност". На 29 юни (събота) в 8:00 часа започна профилактика на информационната система на "Гаранционния фонд", която трябваше да приключи на 30 юни (неделя) в 8:00 часа. Профилактиката обаче се оказа неуспешна и остави множество хора без сключена ГО, което доведе до тотален хаос.

Множество фирми спряха работа, граждани не могат да пътуват, а регистрацията на автомобили нов внос е напълно невъзможна. В момента нито един застраховател в страната не може да предостави на клиентите си възможност за сключване на ГО.

В типичния за държавната администрация стил, проблемът не беше широко оповестен. След настоятелни питания на balkanec.bg от "Гаранционния фонд" дадоха следния отговор:

"Към момента повечето технически проблеми са отстранени, което дава възможност за подаване на заявки и съответно сключване на застраховка ГО. Все пак, възможно е да възникнат случаи на забавяне в обработката на заявките към системата ЕИСОУКР в резултат на затрудненото й функциониране през последните дни или поради текущи технически дейности. Активната работа по отстраняване на техническите проблеми продължава, като очакванията са утре (3 юли 2024 г.) да бъде възстановено нормалното функциониране на ЕИСОУКР."

От всяка сключена застраховка ГО във фонда постъпват 16 лева. Към края на юни месец сключените застраховки са повече от 2,1 млн., а в края на 2023 г. те са били над 3,5 млн. Това означава, че за фонда годишно отиват около 56 млн. лева, които явно са недостатъчни, за да осигурят нормалното функциониране на електронната система.

Очаква се нормалното функциониране на системата да бъде възстановено утре, но до тогава множество граждани и фирми остават в затруднено положение.

Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (11) (10)
    1. добавен от: Иван 2 Юли, 15:38

    Ами сега тия тъпанари от гаранционния фонд на съд за пропуснати ползи и да си плати както трябва. Нещасници

  • Отговори (2) (10)
    2. добавен от: Анонимен 2 Юли, 16:00

    Бляяяяяяя

  • Отговори (8) (10)
    3. добавен от: Анонимен 2 Юли, 16:13

    Крадене, точене, далавери, системи .. схеми !

  • Отговори (16) (10)
    4. добавен от: Анонимен 2 Юли, 16:14

    До кога ще си лепим стикерчета по колите, все едно сме циркаджии. Отдавна поеха ангажимент това да отпадне. Кога?

    • (15) (10)
      1. добавен от: Анонимен 2 Юли, 16:20

      Напълно вярно. Имат начин да проверят в системата дали имаш Гражданска, стикерите са за да взима някоя фирмичка обществената поръчка за изработката на тези стикери и за да може КАТ да изкарват по някой лев от някой човек, който е забравил да я залепи.

  • Отговори (3) (9)
    5. добавен от: Анонимен 3 Юли, 07:50

    Да им пикая на отговорността. Преди как си вкарахме без това, оцелели сме и без нея толкова години. Разбираш, че това е ненужно когато настъпи събитие и ти платят жълти стотинки за скъпо струва ремонт причинен по вина на друг участник в ПТП

  • Отговори (0) (8)
    6. добавен от: Анонимен 3 Юли, 16:51

    Я карам без стаж Любо кубинеца и цръкалчето ме пазят от други куки

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete