Петък, 3 Май 2024, 05:43

ЧЕЗ остава без лиценз до дни

19 Февруари 2013, 14:25
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2001 0


В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества. Това заяви на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Фокус.
ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основание за отнемане на лицензи. На базата на този доклад започва преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, допълни той.
Министър Добрев каза, че се правят консултации с юристи за възможността да се разсекретят договорите с трите ЕРП-та и с "Мариците", както са искали протестиращите.
Ако такава възможност има, документите на трите ЕРП-та ще бъдат разсекретени и публикувани, каза министърът.
Трите електроразпределителни дружества ще бъдат задължени да не прекъсват тока на гражданите, които са подали жалби за високите си сметки, пишат vesti.bg.
Министърът отхвърли възможността електроенергията от АЕЦ да се използва само за вътрешния пазар, но даде знак, че някой скъпи централи, които в момента оскъпяват цената на тока могат да бъдат изкарани от микса.
Според министър Добрев обезпокоително е, че при 83% от външните услуги и при 92% от доставките не са провеждани процедури по Закона за обществените поръчки, а са възлагани на свързани фирми. За тях обаче дружеството не е в нарушение заради вратичка в Закона за обществените поръчки, която ще бъде премахната още тази седмица, посочи Добрев. Финансовата инспекция ще започне проверки и на останалите две ЕРП - ЕВН и "Енерго про".

 



Източник: livebiz.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete