Сряда, 8 Май 2024, 16:36

Чудотворната икона на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в Ботевград

25 Октомври 2017, 16:04
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3603 0


В 15ч. днес в храм „Успение Богородично” – Ботевград пристигна една от най-големите православни светини в нашата страна – чудотворната икона „Света Богородица Одигитрия“, известна и като „Света Богородица Осеновица“ /Осеняваща/.

Стотици християни се стекоха в божия храм, за да се помолят и да се докоснат до чудотворната икона. Заедно с иконата на „Света Богородица Осеновица” в храма пристигнаха и Ловчанския митрополит Гавриил, Архимандрит Вениамин, отец Кънчо от Ловчанска епархия, отец Панайот,отец Алекси, отец Иван и отец Йоан.

Ловчанският митрополит Гавриил припомни на присъстващите духовници и миряни някои от знаменателните чудеса, свързани с иконата на Божията Майка, която и до ден днешен помага на тези, които с вяра и любов се помолят на Пресвета Богородица.

В 17ч. в храма ще бъде отслужена празнична Вечерня. Утре в 07:30ч. иконата ще бъде преместена в храм „Възнесение Господне”- Ботевград. В 08:00ч. ще бъде отслужена Утреня, в 09:00ч. Света Литургия и в 14:00ч. чудотворната икона ще отпътува за град Тетевен.

На 23.10. чудотворната икона напусна Рилската света обител и пристигна на територията на Ловчанска епархия. Иконата бе изнесена от обичайното си местоположение - главният храм „Рождество Богородично“ на Рилския манастир около 10,00 ч. сутринта - с тържественост от Ловчанския митрополит Гавриил и игумена на обителта Андрианополски епископ Евлогий.

Първата спирка на безценната реликва на територията на Ловчанска епархия бе гр. Пирдоп, където иконата бе посрещната с огромна радост и благоговение в ранния следобед. В 17,00 ч. бе отслужена празнична Вечерня в храм „Успение Богородично“, като в съслужение с Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил участваха придружаващият иконата архим. Калистрат от Рилската света обител, архиерейският наместник на гр. Пирдоп ставроф. свещ.ик. Йордан Георгиев, свещ.ик. Недко Бръмбаров, ставроф. ик. Вениамин Павлов от ловешкия храм „Св. Троица“ и йеромонах Нестор Бръмбаров. Митрополит Гавриил

На 24 октомври бе отслужена света Литургия в храм „Успение Богородично“, след което около 15,00 ч. следобед иконата пристигна в гр. Етрополе.

През ХII век мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец се намирали в гр. София. Според преданието тогавашният византийски император Мануил I Комнин (1143-1180г.) посетил града. Той боледувал тежко и след молитва пред светите мощи получил изцеление. 
В знак на благодарност към светеца подарил на Рилската св. обител чудотворната икона на Св. Богородица и мощите на 32 светии, пред която и до днес се стават чудеса според вярата на молещите се пред нея.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (222)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (65)
70% Complete