Петък, 26 Април 2024, 03:03

Д-р Илиян Гечев изнесе лекция на тема „Изчезване на пчелните семейства – причини и решения“

17 Март 2023, 02:58
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1079 2


На 16 март от 17,30 часа в Клуба на пчеларите в Ботевград се проведе образователна лекция по наболялата тема: „Изчезване на пчелните семейства – причини и решения“ с лектор д-р Илиян Димитров Гечев - експерт "Болести по пчелите и биологично сертифициране".
Домакин и организатор на събитието е Пчеларско дружество „ДИМИТЪР ПАНЕВ 2008” - Ботевград.

Д-р Илиян Гечев е бил гостуващ лектор в Ботевград и през 2016 г. и 2019 г. Автор е на повече от сто научни статии. Самият той отглежда пчелин в нашия регион. Може да посетите youtube-канала на д-р Гечев - Здрави пчели, където има много видеа с полезна информация по темата. 

"Разговарях с много пчелари от този район, а и самият аз отглеждам пчели тук и знам, че има случаи на изчезнали или загинали пчелни семейства, затова реших днешната тема да е точно такава", каза в увод д-р Илиян Гечев и благодари за поканата.

"През последните години много пчелари от Европейския съюз, Америка и Близкия Изток съобщават за внезапни и неочаквани загуби на пчелни семейства. Този феномен се наблюдава и в България. Причините за мащабните загуби са комплексни и влияние оказват много фактори: патогени, паразити, употреба на антибиотици, отравяне с пестициди", това стана ясно от лекцията на експерта.

Според изследвания, проведени на територията на страната, цитирани от д-р Гечев, заболяването Вароатоза е сред основните виновници за пчелните загуби. Нозематозата, наричана "тихият убиец", също разболява голям процент от пчелните семейства. 

Има и други фактори, които имат ключова роля за здравето на пчелините - генетичната устойчивост на пчелите, хранене, климат и стресови фактори.

В продължение на няколко години, екип от специалисти под ръководството на д-р Гечев, както и пчелари от цялата страна са участвали в разработването на редица проекти с цел установяване на връзката между храненето на пчелите и болестите. Те са създали продукти на билкова основа, които подобряват здравето на пчелите.

Д-р Гечев запозна пчеларите от района с вероятните причини за внезапно изчезване на пчелни семейства, както и с клинични признаци на съвременни заболявания при пчелите. На срещата бяха дискутирани и добри пчеларски практики и техники.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Март, 12:27

    Браво . Професионално обучение за пчеларите. Успех през новия сезон.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Март, 20:55

    Благодаря!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete