Събота, 27 Април 2024, 01:48

Д-р Симидчиев: Промяната в здравеопазването не е само въпрос на пари, а и на мисленето

15 Март 2023, 10:05
(1) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 867 13


"Промяната в здравеопазването невинаги зависи само от бюджета. Изисква и промяна на начина на мислене. Няма област, която да се нуждае толкова от постоянни корекции, колкото здравеопазването."

Това заяви д-р Александър Симидчиев, кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната - Демократична България”, в предаването „Денят на живо“ по NovaNews.

Водачът на листата в София-област сподели още, че очаква да има бюджет, който да отдели адекватна сума за здравеопазване – да има пари за профилактика, за да се избегне натоварването на здравната система. Според него, за това е нужна промяна на мисленето на управляващите, но и на пациентите.

Друга важна промяна той посочи и нагласата на хората за здравословен живот, като допълни, че образованието играе ключова роля. „Голяма част от болестите идват от употреба на тютюн, наркотици, алкохол и прехранване. Това не изисква кой знае какви големи инвестиции”, категоричен е известният пулмолог, който беше народен представител в последните няколко парламента.

Д-р Симидчиев коментира и програмата на ПП-ДБ като подчерта, че в сектор “Здравеопазване” обединението има три приоритета - превенция и профилактика, достъп до качествено здравеопазване със съответните подраздели и разрешаване на кадровия проблем.

“Един от компонентите на по-качествено здравеопазване е Спешната помощ. Наблягаме и на развитието на хеликоптерните линейки и хеликоптерното спасяване, защото това са няколко различни раздела свързани с т. нар. HEMS. Ефективното функциониране няма да приключи със закупуване на хеликоптер за спешна помощ. Нужни са промени в законодателството, защото сега има противоречия”, каза още той.

Александър Симидчиев коментира още и кадровия проблем в здравеопазването, като припомни, че в 48-ото Народно събрание “Демократична България” е работила за осигуряването на колективен трудов договор със значително увеличение на заплати на всички медицински лица с цел задържане на персонала.

„Около 60% от проблемите свързани с недостиг на лекари и медицински сестри не са по финансови причини. Един от ключовите проблеми е, че трябва да имаме ясно разпределение на хората по територията на базата на нуждите на пациентите, на базата на нуждите на българските граждани. И това тепърва предстои да се направи”, заяви той.

“Още чакаме здравната карта от Министерство на здравеопазването. Така всяка община ще получи нужните средства, за да може да осигурява тези дейности, които подпомагат здравеопазването”, обясни Александър Симидчиев, като допълни, че вече е успял да обиколи част от болниците в София-област, където се сблъсква със значителна част от посочените проблеми.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (5) (10)
    1. добавен от: Анонимен 15 Март, 10:46

    Колкото видяхме на ГЕРБ енергиината карта , толкова ще видим и здравната .
    Само промяна и няма връщане на зад , ГЕРБ не трябва да помирисва власт , крадци мизерни .

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 17 Март, 21:25

      От ГЕРБ все нещо,от тези нищо!

  • Отговори (12) (6)
    2. добавен от: Анонимен 15 Март, 11:00

    Дано вече никога не видите власт!Родоотстъпници!

  • Отговори (10) (8)
    3. добавен от: Анонимен 15 Март, 11:31

    Този доктор готов ли е да замине на фронта в Украйна, където неговата партия ще изпрати българи да воюват за чужди каузи?

    • (6) (4)
      1. добавен от: Анонимен 15 Март, 12:41

      Готов съм.Заедно сХристо клюна,Киро ТЪпото,Асен амбрияжа и Наско гнома заминаваме дружно!

    • (4) (2)
      2. добавен от: Анонимен 15 Март, 12:43

      ...и да не се върнете!

  • Отговори (3) (8)
    4. добавен от: Анонимен 15 Март, 14:41

    Интелигентен, въспитан, образован човек за разлика от нашия мазник, има за кого да се гласува.

    • (7) (1)
      1. добавен от: Анонимен 15 Март, 15:54

      За разлика от изброените качества, вие сте неинтелигентен, невъСпитан и необразован, №4. Така че не бива да давате оценки, без да видите себе си.

  • Отговори (4) (8)
    5. добавен от: Анонимен 15 Март, 16:39

    Мазник ли е, лизач ли е, по време на глупава та му реч даже и Боко тиквата си беше навел главата от срам.

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 15 Март, 19:43

      Може ли да се види някъде?

  • Отговори (1) (6)
    6. добавен от: Анонимен 15 Март, 22:46

    Скъпи съграждани ,не се ловете на лъжите и измамите на тези партии.Лъжат ви.както им е наредено.Нито Герб ,нито ПП,нито Да България,ДПС ,БСП ,Възраждане и всички прозходни на тях партийки мислят за българският народ.Това са партиите на слугинажа и войната.Техните покровители чрез неправителствените организации в България на нашият колонизатор Америка ги държат на къса верижка и сега обикалят пешките им да ловят балъци.Колкото и да ви лъжат,не им вярвайте,който и да дойде на власт няма да може нищо да напправи от това което ви лъжат сега.Световнятя криза е на лице,световният ред е на лице ,живеем в друго измерение и сме продадени от тия същите муцуни на САЩ.Бойко го държат на много къс фитил и няма да може да ви оправи живота ,както ви разтяга локуми сега.При него нямало инфлация,нот тогава нямаше война,Инфлацията е световна ,разместват се пластовете на хегемоните и тези ,които се наричат водачи на партии са отсвирени отдавна,Бойко играеше преди и с Русия и с Америка< и вълкът сит и агнето цяло>,сега е стиснат както трябва от американците ,както и всички останали и ще правят каквото им кажат те.Парите свършиха в световен план,идва нечувана криза.Тези ,които застават сега пред вас ,да ви умавайт са само натисни копчовци в НС,за 5 цифрена сума заплата,нищо друго.Няма да спрат инфлацията или ви подобрат живота,ще ни вкарат директно във война,за да ни избиват синовете и мъжете и няма да им мигне окото за никой.Истината е да не се гласува на тези избори.Колкото повече гласували ,толкова по зле за народа ни,а тези ще гушнат от нашите данъци милиони.Мислете сънародници и не им вярвайте!

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 16 Март, 12:34

      Не ти дочетох писанията, 6. Не обичам дървени философи. Да ти припомня, че инфлацията започна преди войната, в стъпването на власт на Кирчо и Кокорчо.

  • Отговори (2) (0)
    7. добавен от: Анонимен 20 Март, 07:55

    Точно така Кирчо и Кокорчо вдигнаха двойно цените,какво се правят на луди и говорят простотии по телевизиите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete