Вторник, 7 Май 2024, 01:35

Д-р Веселин Русинов, кардиолог: "Лекарите трябва да влязат в училищата"

4 Август 2015, 12:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3848 3


От какво най-често страдат хората в горещините?
Лятото е в разгара си, а живакът в термометрите не спада под 30 градуса през последната седмица. Масово хората търсят алтернативни методи за спасение от жегите. Медиците от своя страна често напомнят, че горещото време не е за подценяване и трябва да се пазим.
От Спешна помощ в Ботевград заявиха, че от началото на лятото ситуацията във филиала е спокойна, като няма много пострадали от горещините. Оплакванията на хората са свързани предимно с дехидратация, световъртеж, високо кръвно, стомашно-чревни инфекции. Медицинска помощ търсят представители на всички възрастови групи, като преобладават децата и възрастните хора над 65г. Проблемите на малчуганите са свързани най-често с повръщане, породено от чревните инфекции, които са предизвикани в следствие на приемане на много студени напитки при прегрял организъм. Възрастните хора, които посещават Спешна помощ, се оплакват предимно от световъртеж, главоболие, високо или ниско кръвно. Основните неща, които съветват лекарите от филиала в Ботевград, са приемането на повече течности, като се избягват сладките и газирани напитки, ходенето по сянка, стоене на хладно.
Д-р Веселин Русинов, кардиолог:
Лекарите трябва да влязат в училищата
Дехидратацията и обезводняването са много страшни. На първо място, хората с високо кръвно налягане трябва да преоценят терапията си – да намалят дозата си, защото мозъкът страда както от високо, така и от ниско кръвно. От тях следват гадене, повръщане и др. Важно е хората да знаят, че това е прелюдие към инсулт. Съветвам пациентите да стоят навън най-късно до 09:00-10:00ч. и след 19:00ч, като това важи за всички, най-вече за децата и старите хора. По световните стандарти, 3л вода на ден е минималното количество, което възрастните хора (над 18г.) трябва да приемат, а малчуганите до 6-7 годишна възраст трябва да пият по 1-1,5л на ден.
Ако консумирате повече алкохол, приемането на по-голямо количество вода от нормалното е задължително. Ще дам пример с бирата. Много хора си мислят, че пиейки традиционната напитка от хмел, организмът им се разхлажда. А всъщност е точно обратното. Бирата изсушава клетките и ги дехидратира.
По отношение на храните, нека поне през лятото забравим за месото и дадем почивка на организма от него. Избягвайте тежките храни, пържено, кисело и горчиво, защото дразнят стомаха. Заменете ги с риба – тя е богата на магнезий и фосфор, които са важни за мозъка и подобряват ритъма на сърцето. Дините и пъпешите за мен са №:1. Те могат да компенсират приемът на течности, защото оводняват бързо и ефективно.
Когато човек почувства дискомфорт, независимо дали е световъртеж, главоболие или повръщане, трябва да потърси лекарска помощ. Личните лекари са опитни в това отношение. Особено в случаи на обезводняване, дори пътувайки към Спешна помощ пациентът да приеме голямо количество вода за кратно време, това много би му помогнало. Рехидратацията е бърз процес и човек сам може да я прави, но нека не се стига до там.
За съжаление младите хора нямат достатъчно елементарни знания по медицина. Учебните заведения не предприемат нищо, а личните лекари трябва да стъпят в училищата и да провеждат часове с учениците. Трябва да ги информират за ротавирусите, защо диарията се получава през лятото, защо е необходима превенция в сексуалността, алкохола и наркотиците. Младежите имат нужда да знаят тези неща, за да имат елементарна здравна и медицинска култура.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete