Събота, 4 Май 2024, 02:58

Дърводобивните фирми блокираха пътя пред Държавно горско стопанство-Ботевград

16 Декември 2015, 14:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6186 61


Протестът на местните дърводобивни фирми се пренесе пред Държавно Горско Стопанство-Ботевград. Пътното платно и в двете ленти бе блокирано към 13.00ч. Притокът на леки автомобили се пропускаше с полицейски контрол.

Кордонът бе предвождан от полицейска патрулка. Той тръгна в 12.30ч  от ПИК-а , мина покрай „Булгаргаз” , Градския парк , новата спортна зала, премина околовръстния път. Камионите и джиповете  паркираха пред Горско стопанство в 12.45ч. Пред сградата имаше представители на над 30 дърводобивни фирми от региона, Враца и Видин.
 
"Нашият протест не е срещу Държавно Горско Стопанство-Ботевград, а срещу реформите на държавата." Това каза Васил Василев, шеф на Горското в периода от 1996 до 2006г. Василев е управител на дърводобивна фирма, която е член на Асоциацията на българските гори. Самият той има множество писма до Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите и други държавни ведомства с искания от сектора.
 
„Нямаме нищо лично към директора на Горско стопанство-Ботевград. Ние сме против реформата в горите, която обхваща редица неща. Нищо политическо нямаме в нашия протест. Можехме да го направим и преди местните избори и веднага щеше да се интерпретира като политическа агитация", каза още Василев.

Повишаването цените на дървесината е държавна мярка, а населението обвинява дърводобивните фирми за покачване цената да дървата за огрев. Това е само един от проблемите, които посочиха протестиращите.
 
„Едно е неоспоримо – тази година много трудно се работеше в горите на България. Наистина държавата много завиши контрола”, заяви директорът на ДГС-Ботевград Иван  Степанов. По думите му имаше поредица от мерки, не всички от тях обаче бяха адекватни. Според него повечето от исканията, които са достигнали до него от Асоциацията на българските гори, са не съвсем коректни. Асоциацията обхващаща над 100 фирми, от които и няколко от района. „По повечето от проблемите сме взели отношение предварително  - например завишили сме цените за добива, имаме изградено много добро пътно съоръжение от фонд „Инвестиции в горите”, което искане е удовлетоврено . Не искам да коментирам обаче пазарните цени на дървесината – тях ги определя пазара. Нито ние, нито фирмите могат да ги определят”. В момента цената за кубик дърва е 70-80 лева, а миналата година по това време се търгуваха за 40-50 лева  Степанов призна пред местните медии и телевизия Би Ти Ви , че все пак има коректни искания – като например конфликтът на ДГС с общините, които не позволяваха на някои от фирмите да изпълнят техните договори. Степанов обаче подчерта, че Горските стопанства са им съдействали през цялото време. По думите му с двете страни са имали ежедневни среши.
 
Ако фирмите не бъдат удовлетворени, една от стъпките, които ще предприемат е да спрат да се явяват на търгове за добив на дървесина. По този въпрос директорът на ДГС-Ботевград заяви,че това ще бъде една изключително тежка ситуация за Горско стопанство, но в крайна сметка ведомството обявява процедури, в които никой не е задължен да се явява.   За момента обаче той посочи, че не вижда подобен проблем.
 
До директора на Държавно Горско Стопанство- Ботевград достигна документ от Асоциацията на българските гори с основните искания на дърводобивните фирми. А те са:
-За нормализиране на цените за добив и продажба на дървесина; цените за добив да бъдат съобразени с с конкретните условия в гората – вид на сечта, наклон на терена, наличие на пътна мрежа, извозно разстояние;
- За ремонт и поддръжка на съществуващите и строителство на нови пътища в гората;
- За диалог и чуваемост между държавните и частните структури, работещи в гората;
-За равнопоставеност в договорите за добив и продажба на дървесина – в момента в договорите за добив, задълженията на ДГС са 6, а задълженията на фирмите изпълнители са 28;
-За урегулиране на отношенията между ДГС и общините;
-За реални дългосрочни договори, за да има сигурност и да може да се инвестира в техника;
-За достъп на дърводобивните фирми до европейски средства;
 
Протестиращите поставят и няколко въпроса:
-Къде отиват парите от фонд” Инвестиции в горите”, защото тезис редства са калкурини в цената на дървесината и ние ги плащаме?
-Намаля ли незаконната сеч с мораториума за износ на необработен дървен материал
 - Защо държавата продава на „Свилоза” Свищов широколистна дървесина (само за СЗДП-Враца 62 000т по 64 лв на тон, натоварено на ТИР, а за всички други клиенти цената е 70 лв./ пл.куб.м на временен склад, тоест в гората?
-Разкри ли се схемата 19/45 или се промени в 20/100 например?
-Защо задължавате законните дърводобивни и дървопреработвателни фирми да поставят GPS на транспортните средства и камери за постоянно видеонаблюдение?
-Как бяха определени минималните коефициенти на плътност в измененията на Наредба 1 за контрола и опазване на горските територии?
-Защо е необходимо да плащаме по 17 ст за вносни пластини за маркиране на дървесината, след като според запознати, реалната цена е 2-3 ст?
-Колко ще струва  реформата в горите, кой ще я плаща и кой ще се облагодетеслтва с нея?
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (61)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Декември, 14:55

    Nqma li policiq v tozi Botevgrad da gi arestuva tiq AIDUCI, sega kakto sa sa sybrali na kup!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Декември, 15:03

    Мамичката ви мръсна ,изсекохте гората и не ви стига.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Декември, 15:06

    Един с плитчица вкара ратайте си в Общинския съвет, сега пък друга нашенска мутра си изкара главорезите на улицата. Безсрамници!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Декември, 15:07

    http://balkanec.bg/images/smile_icon/mad.gif

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Декември, 15:13

    абе не ви ли стига че изсекохте горите ми сга и протести тия всичкиот дърводобива са за затвора .... мама им или за разтрел :x

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 16 Декември, 15:20

    тия немат винетки вкючително и ченгетата.......актове на всички

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: анонимен 16 Декември, 15:32

    Всички на куп в централният затвор!Тези съсипаха горите и природата на България

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Как спите нормално бе? 16 Декември, 15:37

    Какви са тези изроди бе, изсякоха горите на България, с това тръгнаха свлачищата и хиляди хора останаха без дом. И всичко това продължава, а те даже и протестират, не е истина...... :x

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 16 Декември, 15:49

    От до тук написаните коментари разбирам, че Ви е ниска цената (80лв) на дървата за огрев. Нима всички Вие който роптаете се топлите на газ?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: анонимен 16 Декември, 15:52

    Изсякоха горите и са нагли да искат още.Защо полицията ги пази и необръща внимание на камионите които са без никакви стикери на стъклата!Крадците на горите

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete