Понеделник, 29 Април 2024, 02:26

Делегация от Костинброд с посещение в Унгария

23 Март 2022, 10:39
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 495 0


Делегация от община Костинброд участва в проект по програма “Европа на гражданите” с посещение в Унгария
Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, заедно с инж. Теодора Гогова- зам.-кмет на община Костинброд, г-н Димитър Георгиев-Ръководител на Общински Инспекторат и г-жа Симана Марковска - представител на Югозападното Сдружение на общините са на посещение в Унгария.
Проектът е в посока трансграничните взаимоотношения като Унгария е домакин, с участие на представители от двойките страни - България / Сърбия , Словакия / Унгария, Словения / Италия, Латвия / Литва , Португалия / Испания.
Посещението в унгарската страна е с активната помощ на Министерството на външните работи и посолството на Република България в Унгария.
Посоката на община Костинброд е завързване на контакти с унгарски общини - с цел бъдещи съвместни проекти и побратимяване. Мащабността на проекта е обмен на добри практики в сферата на трансграничното сътрудничество и възможност продължаване на взаимоотношенията в сферата на бъдещи проекти.
На 21.03.22г. делегацията от община Костинброд бе приета в посолството на Република България в столицата Будапеща, Унгария. Ръководството на община Костинброд се среща с Негово превъзходителство Христо Полендаков - Посланик на Република България в Унгария. Негово превъзходителство запозна гостите от община Костинброд с инициативи, които той е организирал в Унгария през последната година.
На 22.03.22г. Посланикът и представители на община Кишпещ поканиха делегацията на откриване на българска чешма в град Кишпещ, който е в близост до Будапеща. Чешмата е изградена в междублоково пространство, в непосредствена близост до училище и детска градина.
Община Кишпещ е част от Будапеща. Тя се води 19 район на столицата.
В Кишпещ има българско малцинство, които са наследници на българските градинари.
Градинарите през 19-ти век, около времето на Освобождението на България, са дошли в Унгария с три важни неща - знания, трудолюбие и сортови семена.
Българските градинари се заселват в околностите на градовете Будапеща, Сегед и Мишколц.
Те са давали знанията си на месните унгарски общности, наемали са земи, които са обработвали и засаждали. А в последствие като са замогнали някой си купили земи и емигрирали.
Българите били от две големи български села: Доганово и Поликраище, област Велико Търново.
Едни от инициативите на посланика с Местната власт и с общността в община Кишпещ са свързани, именно в посока на насаждане на различни култури и в общи дейности по отглеждането им, и събирането на продукция.
Делегацията продължава със срещи и през следващите дни.
Пожелаваме успех на ръководството на община Костинброд.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete