Събота, 27 Април 2024, 16:52

Демби: Алексей Петров и Баретата уговаряха контрол над наркопазара

1 Февруари 2013, 10:03
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 3992 0


Часове след атентата срещу Златомир Иванов-Баретата Димитър Вучев-Демби е подал сигнал в МВР затова, че Алексей Петров и Баретата на среща през 2009 г. разпределяли наркопазара и опитвали да подчинят целия криминален контингент, научи “24 часа”.
Именно соченият за един от подземните босове в София Демби е подал през 2009 г. и жалба до президентството, в която описал, че докато Петров е сред шефовете в ДАНС, спецагенцията пази Златко Баретата и дясната му ръка Мартин Станков-Рашо, както и цялата му структура за разпространение на наркотици в София.
 
Дни след като Вучев подал сигнала, близък на Алексей служител на ДАНС и двама братя, разследвани и оправдани за похищения, опитали да отвлекат Демби от заведение на околовръстното шосе в София, разказва самият той на полицията. Заради новосъбраните данни има версия, че конфликт след разговора на Петров с Иванов и последвалият арест на Баретата през 2009 г. може да са свързани с атентата срещу Златомир Иванов пред Съдебната палата.
 
“Работим по всички лица, съпричастни към тежката организирана престъпност, в това число и Алексей Петров, във връзка със стрелбата срещу Златомир Иванов- Баретата”, заяви вчера в Белово министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, запитан дали Петров се проверява за атентата срещу Иванов. 
 
 
Алексей Петров
 Алексей Петров не е изключен от разследващите, защото е бил част от организираната престъпност. Петров има дело, в което са приложени доказателства в тази връзка, уточни министърът. Освен това двамата с Баретата били съдружници във фирми.
 
“24 часа” научи още, че в жалбата си от пролетта на 2009 г. Вучев пише до тогавашния президент Георги Първанов, че многократно е подавал сигнали за пряката връзка на Баретата с няколко поръчкови убийства в наркосредите на София. Демби обаче твърди, че докато Петров е съветник в ДАНС, кръгове в агенцията пазят и саботират разследването по т.нар. Фирма, ръководена от Баретата. Вучев пише още, че заради подаваните от него данни Алексей Петров изпраща дясната си ръка Антон Петров-Хамстера, за да го притиска и да му оказва натиск. Няколко дни след жалбата до президента по телефона на Демби се обажда човек, който се представя за магистрат и му урежда среща с представител на ДАНС в заведение за бързо хранене на околовръстното шосе в София.
 
Когато Демби, придружен от свой човек, отива на мястото, там на паркинга го чака джип, в който са братята Радослав и Митко Лебешковски и служителят на ДАНС Груди Грудев.
 
Лебешковски бяха арестувани и подсъдими за това, че са участвали в отвличания на бандата на Наглите, но съдът ги оправда на първа инстанция. Груди Грудев пък е работил с Алексей Петров в отряда на баретите, а след като Петров става съветник в ДАНС, го вика на работа при себе си. След операция “Октопод” Грудев е уволнен.
“Казаха ми да се качвам в джипа, но аз усетих, че нещо не е наред. Смятам, че ме бяха извикали на срещата, за да ме отвлекат”, категоричен е Вучев. Той разказва още в жалбата си отпреди два дни в полицията, както и в сигнала до президентството, че
многократно е бил бит и плашен, за да си мълчи
 
 
Антон Петров-Хамстера
Имало и опити за покушения над него. Антимафиоти припомнят, че след като бе обвинен за тартор на наркогрупа, Златомир Иванов се кри с дни от полицията, а после се предаде именно на Алексей Петров в сградата на ДАНС.
 
Тепърва разследващите ще проверяват дали след показанията на Вучев може да се установи пряка връзка между покушението над Иванов и предишните му контакти, а по-късно - развалени отношения с Алексей Петров. 
 
Няколко са основните версии, по които работят разследващите за стрелбата срещу Баретата. Едната е, че покушението е свързано с борба на наркопазара, а втората е неуредени финансови взаимоотношения. Цветан Цветанов потвърди вчера, че не е изключено да е имало и втори екип стрелци пред Съдебната палата, но това още се проверява. 
 
Огромен брой видеозаписи, иззети от района, преглежда полицията. Има няколко мъже, набелязани като съмнителни, които ще бъдат проверявани. На един от видеозаписите се виждало ясно, че стрелбата идва точно от подпокривното помещение на бившия Търговски дом.
 
Криминалисти смятат, че стрелецът, ранил на 4 места Баретата, е скрил оръжието на набелязаното място ден по-рано. Цялото покушение е подготвено поне месец преди атаката. 
 
Баретата и вчера бе в много тежко състояние и е в изкуствена кома.
 
Вицепремиерът Цветан Цветанов: 20 г. политици са заедно с мафията
 
 
“През последните 20 години политическата класа в България е била съпричастна с организираната престъпност. Затова групировките са станали толкова силни и са се присъединили към трансграничната престъпност", коментира вчера в Белово вътрешният министър Цветан Цветанов причините за атентата над Златко Баретата.
 
Той заяви, че няма да си подаде оставката, защото опозиционните партии имат сметка от дестабилизация на държавата преди изборите. Това била целта и на организираната престъпност. Като нейни знакови лица Цветанов назова Брендо, Килърите, Маргините и други. Това били емблематични фигури на прехода. (24 часа)
 
 
Главният прокурор Сотир Цацаров: Не подкрепям позицията за здравословен арест!
 
Главният прокурор Сотир Цацаров не подкрепя идеята за “здравословния арест”, лансирана от премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов след атентата срещу Златко Баретата.
 
 
“Във всяка правова държава само съдът определя какви да са мерките за неотклонение”, каза Цацаров вчера.
 
След няколко подкани да коментира идеята за “задължителните арести” и думите на премиера, че е по-здравословно хора с присъда на първа инстанция да стоят зад решетките, той отсече: “Естествено, не подкрепям такава позиция!”
 
“Това, което се случва, не е нормално. Не може да се стреля на стълбите на Съдебната палата и да се оправдаваме с действителността и държавата. Това не трябва да се допуска не заради наблюдението от ЕС, а заради самите граждани. Присъда се раздава вън от правосъдието, на място, където хората минават ежедневно, а това е недопустимо”, каза Цацаров по повод стрелбата с калашник срещу Баретата. Той уточни, че не гледа на атентата “като присъда за липса на правосъдие”.
 
Според него бронирането на стъклата на кабинета му няма да реши проблемите със сигурността.
 
“НСО ще прецени дали е необходимо, но прокуратурата няма да дава пари за бронирани стъкла”, категоричен бе Цацаров.
 
Съдия №1 Лазар Груев: Да има спецзони около съдилищата
 
Да се създадат специални зони за сигурност около съдебните палати в цялата страна, поиска вчера съдия №1 Лазар Груев. Той припомни, че министерско постановление от 1996 г. предписва обособяването на такива зони около съдилищата.
 
Настояването е заради стрелбата срещу Баретата на входа на столичната Съдебна палата и телефонните заплахи за бомби в различни съдилища, които блокират работата.
Зоните трябва да са маркирани, а достъпът до сградите в тях - контролиран. Шефът на Върховния касационен съд даде за пример сградите на парламента и правителството. “Виждате ли таксита пред тях? А такъв свободен достъп до тях", каза Груев. В сряда той е обсъдил въпроса с главния прокурор Сотир Цацаров.
 
Груев нарече стрелбата срещу Баретата “нагъл акт на покушение не само срещу конкретния човек, а и срещу всички българи". Според него “в последните години при подобен инцидент основното усилие е насочено как събитието медийно да бъде отиграно, а от подобно поведение печелят единствено престъпниците".
 
“Моята сигурност не е по-важна от сигурността на всеки един гражданин. Не искам спрямо мен да бъдат взети специални мерки, искам да бъдат взети мерки българските граждани да се разхождат свободно с децата си по тротоарите на бул. “Витоша", посочи той. (24 часа)
 
Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Източник: 24chasa.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete