Вторник, 30 Април 2024, 01:29

Ден на отворените врати в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"-гр.Етрополе

8 Септември 2015, 10:14
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2321 0


По повод 14 септември-Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, Районна служба "Пожарна безопасност и защита  на населението"-гр.Етрополе организира поредица от мероприятия, които имат за цел популяризиране на професията на пожарникарте и активизиране на контактите с гражданите и организациите за поставяне от тяхна страна на актуални въпроси по противопожарното осигуряване на обектите и населените места, както и за отправяне на предложения и сигнали, касаещи подобряване на организацията на работа и административно обслужване.
Инж.Ивайло Диков-инспектор в РС"ПБЗН"-гр.Етрополе даде подробна информация за естеството на работа , за проблемите пред които са изправени, за състоянието на наличната техника и за поредицата от дейности, които се организират и провеждат с различни институции и организации. През последната година на територията на Община Етрополе са възникнали около 45 пожара, като се забелазва тенденция към намаляване, в сравнение с предходен период, което се дължи на превенцията  и на много активната разяснителна дейност на Районната служба с училища, детски градини и предоставяне на информация към медии. Основните причини за възникналите пожара са : паленето на сухи треви и стърнища, изхвърлени фасове и стъклени бутилки, неправилно използване и съхранение на газови бутики и др.Към РС"ПБЗН"гр.Етрополе има и доброволно формирование, което оказва съдействие при нужда. 

През 1884 г. са доставени първите пожарни помпи, теглени от с коне, за Софийската пожарна команда, с което се отбелязва нов етап в развитието на пожарното дело. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите. ' Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният командир на Татар Пазарджик (дн. гр Пазарджик) Найден Николов и пожарният командир на Станимака (дн. гр. Асеновград) Тодор Боев. В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини. Съборът е свикан на 14 септември 1905 г. в София и работи до 18 септември. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове.
През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", с което е възстановена традицията.  По решение на Първия пожарникарски събор тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete