Вторник, 17 Май 2022, 20:49

Денят на Европа и 40 г. ПГПЧЕ в Правец (ВИДЕО)

9 Май, 18:23
(1) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 1678 8


С празнична програма и традиционния парад на знамената бе почетен днешният двоен празник за Правец – 40 години ПГПЧЕ и Деня на Европа. След като прозвучаха химна на България и на Европа, на сцената на Централния площад излезе кметът Румен Гунински за приветствие към ръководството и възпитаниците на ПГПЧЕ по повод 40-годишния юбилей:
„Един от приоритетите на нашата община е образованието. Средното образование в Правец се развива след 1973 г., когато тук се открива Средното спортно училище. През 1976 г. започва отчуждаването и обезщетяването на собствениците на имоти, като през 1980 г. е завършено строителството на Езиковата гимназия и ОУ „В. Левски“.
След обявяването на Правец за град, вече се създава и първото училище за изучаване на чужди езици, тогава ЕСПУ, впоследствие ГПЧЕ и преди няколко години – ПГПЧЕ.
Искам да благодаря на общинското ръководство, че още от 70-та година е мислило за развитието на общината. Дотогава средното образование се учеше в Ботевград.
След началото на 80-те години, с откриването на Езиковата гимназия, започна обратното пътуване - от Ботевград, Етрополе, и от много райони на България към нашето елитно училище.
Днес ние честваме Деня на Европа и голяма част от възпитаниците на ПГПЧЕ са реализирани млади хора в Европа.“

Кметът Гунински връчи почетен плакет на Цветанка Щерионова – директор на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“, по случай 40 годишния юбилей на Гимназията, която се обърна към присъстващите – преподаватели и възпитаници – бивши и настоящи със следните думи:
„Ние сме част от малкия град, от общността, с която заедно градим бъдещето на страната ни. През нашите кабинети и класни стаи са минали около 5 хиляди възпитаници. Това са още толкова съдби, хора, на които сме дали частица от себе си и които са разчитали на нашата подкрепа.
През изминалите 40 години, директори, педагози служители, с целенасочен труд с иновативен дух и творческо вдъхновение, сме градили този светъл, духовен, невероятен, училищен свят. Влагали сме много мъдрост, сърце и душа, за да образоваме, насърчаваме и напътстваме хилядите възпитаници на Гимназията, които днес са посланици на авторитет и престиж по целия свят…..
Нека името Алеко Константинов напомня на всеки от нас, че за човека няма граници, че светът е, за и около нас, и той е отворен за всички, но България е страната, в която е родната къща, родителите, традициите, нравите, всичко, което ни крепи.“

Откъси от наградените след участие в конкурс ученически есета на тема: изучаването на чужди езици, бяха представени пред събралото се множество на Централния площад. Първо място в конкурса е отредено на Ана Маринова от 12-ти „В“ клас на ПГПЧЕ.
Ученици от Гимназията пресъздадоха образа на своя патрон – Алеко Константинов и на неговия литературен герой – Бай Ганьо - като контрапункт на писателя. Единият - олицетворение на духовния аристократизъм, а другият нарицателно за най-негативните черти от народостния ни характер.
Танцов състав „Народни ритми“ при Езиковата гимназия се представи с фолклорна китка.
Тържеството завърши с общо Дунавско хоро.
Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

 • Отговори (6) (3)
  1. добавен от: Анонимен 9 Май, 19:51

  Денят на победата. Нещастни комунисти, начело със сервитьора....

  • (1) (0)
   1. добавен от: Анонимен 11 Май, 07:36

   Много хубав клип!

 • Отговори (3) (4)
  2. добавен от: Анонимен 9 Май, 20:35

  За сведение на евроовчеството днес е Ден победы. Без този ден много от видните правчани щяха да пасат патки из правешките лъки.

 • Отговори (3) (2)
  3. добавен от: Анонимен 9 Май, 21:52

  Гуньо им разказва играта на съселяните ...

 • Отговори (0) (2)
  4. добавен от: Анонимен 10 Май, 08:05

  Гуньо е комунист,колкото баба ти е била член на революционния комитет на Фидел Кастро.

 • Отговори (4) (4)
  5. добавен от: Анонимен 10 Май, 09:52

  На Гунински само прахта може да му дишате,идиоти такива= само плюете.Какво направиха сдс= затриха България за долари от Америка= я млъкнете и се учете от такъв като Гунински.

 • Отговори (2) (2)
  6. добавен от: Анонимен 10 Май, 10:49

  Точно така,само че на олигофрените не им изнася да признаят очевидното.

 • Отговори (4) (2)
  7. добавен от: Анонимен 10 Май, 11:00

  Честит празник! Мир да има!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (23)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (23)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (274)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (688)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (44)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (35)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (160)
70% Complete