Понеделник, 6 Май 2024, 22:49

Денят на виното и любовта (ВИДЕО)

14 Февруари 2022, 15:52
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1316 3


На днешния 14 февруари отбелязваме традиционния български празник Трифон Зарезан – Деня на лозаря.

Трифон Зарезан е български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по нов стил) или на 1 февруари (по стар стил), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.

Празникът е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път той започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря.

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

В последните години обаче, особено сред младите, доби популярност католическия Свети Валентин, наричан още Денят на влюбените.

Традицията за празнуването на Свети Валентин като “ден на влюбените” възниква в Европа в края на 14-и век под влияние на английската и френската литература.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвувателни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

И двата празника – и Трифон Зарезан и Св. Валентин по своята същност са взаимно свързани, защото виното и любовта почти винаги вървят ръка за ръка.

За да бъде празнично настроението днес, са ви нужни любим човек и хубаво вино, споделено с любимия, както и романтична атмосфера. Ако искате да създадете такава, в търговската мрежа може да намерите всичко за двата празника – чаши със сърца и амурчета, сувенири, плюшени играчки, статуетки и малки пластики изобразяващи любовта, стойки и чаши за вино. Цените започват от 5-6 лв. Но не цената е важна, а емоцията, която ще подарите на днешния празник.

Вместо обаче да противопоставяме двата празника – на виното и на любовта, ви предлагаме да намерим техните сходства, които безспорно не са малко.

Ето част от тях:

„И виното, ако е добро, и любовта, ако е истинска, струват скъпо на ползвателя.“

„Когато са качествени, и виното, и любовта стават по-добри и по-ценни с времето“.

„И двете са по-вкусни, когато са споделени с правилния човек“.




Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 16:34

    Наздраве за Трифон Зарезан.............

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 06:25

    Защо разменихте стария (1.02) и нов (14.02), като е обратно?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Февруари, 09:46

    Какво значение има,важното да има празници.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete