Неделя, 5 Май 2024, 06:57

Депутатът Мариана Тодорова от АБВ се срещна с ботевградчани

10 Март 2016, 23:01
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2824 25


Народният представител от АБВ Мариана Тодорова се срещна с граждани на Ботевград тази вечер от 18ч.  С тази среща Тодорова започва обиколката си в Софийска област. Това каза тя при откриване на срещата. На нея присъстваха още Емил Атанасов, зам.областен управител на Софийска област и Красимир Демирев- регионален организатор на ПП АБВ за Югозападен район. Мариана Тодорова е единственият народен представител от Ботевград в момента, отбеляза Тодор Христов, координатор на партията в Ботевград.
 
Като един от основателите на ПП АБВ Мариана Тодорова обяви, че силовия модел на управление на ПП ГЕРБ е бил катализатор за основаването на АБВ. „След като нямаше социална политика, решихме че е време за по-отговорни решения. По думите й партията е една от инициаторите на законопроекта за сваляне на прага от 6% за преференцията на евроизбори. Народният представител подчерта, че именно благодарение на АБВ много от законопроектите в социалната политика са приети. По повод засилените напоследък дебати за връщане на военната наборна служба Мариана Тодорова заяви, че форми на военно обучение може да се въведат за тези които проявяват интерес, но не бива да има насилственото връщане на казармата.
 
Мариана Тодорова обърна специално внимание на пенсионната реформа, като я нарече тежка. Тя бе категорична обаче, че е било необходимо тя да се извърши и посочи като основен мотив натрупващият се дефицит в НОИ с всяка изминала година, както и вземанията от държавния бюджет. За 2015 г  са взети 8 млрд.лв, а за 2016 – 10 млрд.лв. Тодорова припомни, че 2 милиона българи са напуснали страната, с което на един работещ човек се падат по 1,8 пенсионера (близо два). По думите й противоположният вариант пред който държавата е била изправена е да се намалят пенсиите на 80-90 лв.

Останалите законопроекти, инициирани от ПП АБВ, получили подкрепа в Парламента са:
-  законопроектът, съгласно който деца под 18 години, родили деца, да не получават социални помощи в парично изражение.  Вместо това те ще получават помощи в натурален вид- памперси, бебешки храни и т.н. За родителите на непълнолетните майки пък се орязват социалните помощи;
-  в Кодекса на труда вече е предвидено да се сключва ежедневен трудов договор за сезонните работници, с което те не губят правата си да получават обезщетения за безработица и по този начин не се прекъсва трудовият им стаж;
-  законопроект за равнопоставеност при заплащането на труда при жените и мъжете. Жените получават с 40% по-ниска заплата за професии, изпълнявани еднакво и от двата пола;
- във Висшия съдебен съвет – разделянето на прокурорската и съдебната власт. По този повод Мариана Тодорова коментира, че независимо промените, които бъдат направени, ако продължава да съществува корупцията и не се поставя моралът като водещ, няма да има никакъв ефект от усилията в тази посока.
 
След като изложи основните насоки в работата на парламентарната група на АБВ, Тодорова даде възможност на гражданите да поставят конкретни въпроси.
Първият бе за силно редуцираният състав на полицейските служители в местното РУП. Преди срещата в хотел „Ботевград” Тодорова се е срещнала с кмета Иван Гавалюгов, който е заявил, че полицаите в момента в Ботевград са 25 на брой. Въпросът веднага бе обвързан с обстоятелството, че община Ботевград е 4-та в областта по брой на ромско население. Присъстващите изразиха мнение, че с този числен състав на полицията, няма как обществото да се справи с негативните явления, чиито инициатори са именно тази част от населението. Народният представител пое ангажимент да разговаря с министър Бъчварова, на какъв принцип да се определя квотата на полицаите -  дали на глава от населението или съобразно рисковете на престъпността. Тодорова съобщи, че бюджетът за полицията е 1 млрд лева, но не се изразходва ефективно.
 
Друг важен момент в парламентарната работа на АБВ, на който Тодорова се спря е, че партията поиска 60 млн.лв за добавки в размер на 40 лв на хора, чиито доходи са под прага на бедността – 287 лв, както и 50 млн.лв за всички пенсионери.
 
Поставен бе и въпросът за заместителите на естествени храни. Тодорова съобщи, че е приет Закон за вредите и опасностите по хранителната верига. „Това са хидрогенни масла и  други в хранителните продукти, чиято употреба ни нарежда на първо място по брой заболели от диабет, инсулт и инфаркт. Не можем да ги спрем да ги произвеждат, стига да не ги крият в етикетите на продуктите”, заяви Тодорова.
По отношение на здравеопазването депутатът заяви,че предстои АБВ да вземе политическо решение, дали да даде възможност министър Москов да преосмисли политиката си или да поиска оставката му. „ В момента сме свидетели на едно фалшиво лечение, при което има източване на НЗОК. Правят се операции, които не са действителни, но това е трудно доказуемо”, каза Тодорова.
 
По време на срещата присъстващите засегнаха темата за липсата на качествено образование. По този въпрос народният представител посочи,ч е трябва първо да има промяна в учебниците. „Децата трябва да се научат да анализират и да изразяват критично мнение, а що се отнася до някоя конкретна година, те трябва да знаят къде да открият тази информация”. Също така Тодорова постави въпроса, кое е по-ефективно – повече или по-малко учебни програми. „Ние трябва да сме наясно дали искаме децата да имат знания по много начуни области или те да бъдат тесни ескперти”. Мариана Тодорова сподели личната си инициатива по опита на Австрия и Германия – ученици от 9,10 и11 клас да учат 2 дни, а останалите три дни да работят и трудът им да се заплаща. По този начин те ще придобият стаж и професия със завършване на средно образование.
 
В залата постъпи предложение за изменение на Закона за изборите с разработване на нов тип бюлетина, в която да няма абревиатура. Идеята е на Иван Минев -  директор на „Правец газ” и бивш кмет на община Ботевград, който е внесъл предложението до всички парламентарни групи. Чрез нея ще се ограничи купуването на гласове. Минев изрази мнение, че правилно би било упражняването на вота да става не както е досега в стаичка, а зад наклонена катедра, за да няма злоупотреби със снимане чрез мобилни апарати и фалшификации.

Пламен Димитров пък засегна темата с генерирането на некачествени кадри сред учениците и студентите,  и липсата на ефективност от делегираните бюджети, тъй като е важно да се види какво излиза на изхода на образованието. Според Димитров досегашната практика „Парите следват ученика” излезе неуспешна. Тодорова отговори, че делегираните бюджети в образованието трябва да останат, тъй като това щяло да гарантира заплатите в сектора и осигуряването на материалната база. Като човек с 30-годишен опит в сектора на сигурността Димитров изрази мнение, че цената на националната сигурност е много скъпа, но без никаква обезпечена сигурност. „Не може с един полицейски патрул и двама човека да се охранява цяла община” с възмущение добави Пламен Димитров.


Източник: balkanec.bg

Коментари (25)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Март, 00:13

    Токата какво прави там ? Та той изпърде вече . :lol: :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 11 Март, 07:43

    А ЗА СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ НИЩО НЕ ПРЕДПРИЕМА ДА ПРОМЕНИ. ТОВА НИКЪДЕ ГО НЯМА ПО БЕЛИЯ И ЧЕРНИЯ СВЯТ.

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: ДНД 11 Март, 09:57

    Празни приказки, Всичко това можем да го чуем и в кварталната кръчма и на друга маса, От един депутат би следвало да чуем предложения за излизане от този батак. Би следвало ако в главата му има поне малко място заделено за работата му.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 11 Март, 10:01

    А тази наясно ли е че АБВ в Ботевград подкрепят ГЕРБ

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 11 Март, 10:30

    Чудя се на тази хубава депутатка, с кой акъл е застанала до др.Тодор Христов-доказан крадец в Ботевград!Явно и на Първанов му е все едно с кой ще бъдат по места,след далаверата с хотела в Кюстендил!

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 11 Март, 13:49

    Момичето е умно,красиво и успяло.Няма значение от коя партия е.Радостното е ,че е от Ботевград.
    И в стил #8.Не можахте ли да поместите снимката и с Иван Минев,безспорно един от най-качествените хора в Околията,а сте я сложили до този нещастник?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete