Вторник, 14 Май 2024, 03:17

Депутатите решиха: Без сливане на празнични и почивни дни

8 Декември 2016, 14:43
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3146 20


Отпада и отработването в събота според промените в Кодекса на труда
 
Когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота или неделя, първият или първите два работни дни след тях са почивни. Това гласят промените в Кодекса на труда, които бяха приети на първо четене в парламента.
С тях отпада сливането на празнични и почивни дни, както и отработването им в събота. Ако официалният празник са падне през седмицата, само този ден няма да се работи.
 
Според председателя на Комисията по социална политика Хасан Адемов оттук нататък идва проблемът, който е свързан с възможността за почивен ден, когато официалните празници са в събота или неделя.
 
„Това, което предлага Министерски съвет, е в такъв случай понеделникът и вторникът да бъдат неприсъствени дни. Според работодателите това създава условия за удължаването на почивните дни в рамките на една календарна година и намаляването на работните дни“, каза Адемов.
 
"Има спорен текст, където се дава възможност на МС един път да определя официалните празници и втори път да има възможност да слива почивните дни. Това е текстът, който предизвика спорове, наред и с допълнителната възможност за ползване на почивни дни след официалните празници, когато се падат в събота и неделя”, смята Хасан Адемов.


Източник: balkanec.bg

Коментари (20)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 8 Декември, 16:23

    Поредната глупост и недомислица!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 8 Декември, 16:51

    "Когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота или неделя, първият или първите два работни дни след тях са почивни." :shock:
    Някой нещо да разбра? Какво доживях - неграмотни турци да ме "управляват"...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 8 Декември, 16:52

    И още по-глупаво и недомислено е обяснено.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 8 Декември, 17:41

    Едно смислено нещо да направят тия в парламента най-накрая.Отдавна това трябваше да стане.Това е много добре за обикновения работник,писнало ми е да ме карат да си отработвам в събота.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 8 Декември, 18:15

    На обикновения работник това му е работата - да изпълнява това, което го карат!
    Да си учил навремето! Или пък да си станал кмет на Ботевград! :twisted:

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 8 Декември, 18:38

    №5, на теб ти е все едно кого ще критикуваш, кмет ли, депутат ли, все тая, да има какво да плямпотиш и да изпитваш удоволствие, че някой те чете.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 8 Декември, 22:05

    На вниманието на всички коментатори по -горе!!!България е, държава на територията на Европа и за това ще прави, както правят всички европейски държави.Почивният ден си е почивен ,а следващият работен.Единствени ние, българите, сливахме празниците и почивахме като за световно, и след това плачем за пари, или отработвахме в събота.Няма нация и народ като нас все да се оплаква за пари, но да има толкова почивни дни.В Европа коледните дни са само, три а не като нас десет дни.На 31 декември си работят, а почиват само на първи и на втори януари.Великденските са 4 дни, а ние по една седмица го караме лежерно и почивно.Не може само да харчим парите от Европа и да искаме европейски средства тук в България, а да си караме по Балкански.Ядене, банкети и почивки.На края, нямаме пари, заплати малко.А задавате ли си въпроса дали работим отговорно, и дали заслужаваме и тези заплати, които получаваме :?:

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 8 Декември, 22:32

    Точно така, №7, почивахме като за световно. Моите деца преди няколко години имаха почивен ден във Великобритания само 26 декември, а в България тогава имаше 15 почивни дни по Коледа и Нова година.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 8 Декември, 23:14

    А депутатите по колко почиват ?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 9 Декември, 00:13

    Депотатите си почиват за наша смедка но ние трябва да работим и по празници та да им усигорим тлъсти заплати на тия празноглавци.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (239)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (133)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete