Събота, 18 Май 2024, 11:07

Дете почина пред 550 лекари

25 Ноември 2013, 10:13
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1514 0


 Дете на 4 години почина вчера сутринта, докато чака да дойде линейка. Драмата се разигра пред очите на 550 лекари в хотел „Хилтън“ в София, които се бяха събрали на Първия национален конгрес по спешна медицина и разискваха проблемите на сектора.

Момиченцето е сираче и е било с тежък сърдечен порок. То е било осиновено от германско семейство, което преди дни пристига в България, за да си го вземе, научи „Преса“.
В неделя рано сутринта детето внезапно спира да диша и посинява. Бащата търси съдействие от служителите на хотела, които се обаждат на 112. Линейката обаче се бави повече от 40 минути. През това време заместник-директорът на „Пирогов“ доц. Олег Чолаков вижда суматохата и опитва да разбере какво се случва. Когато научава, че дете има нужда от помощ, веднага започва да му прави сърдечен масаж. За съжаление момиченцето вече било мъртво.
„Ще направим проверка по случая, но очевидно не може да става дума за натоварен трафик в неделя сутринта и това да е причината за забавянето на линейката“, коментира за „Преса“ директорът на „Управление на медицинските дейности“ в здравното министерство д-р Максим Гайдев. Той също се оказал в хотела по време на трагедията.
„Обадихме се да дойде реанимобил с педиатър, а вместо това пратиха колега без специалност. Той дойде без дефибрилатор, носеше само няколко бинта“, разказаха възмутени медици, станали свидетели на драмата.
Около 200 000 българи не получават достатъчно бърза помощ и са принудени да чакат линейка повече от регламентираните 20 минути. Това сочат анализите на здравното ведомство. „Става дума за хора, живеещи в отдалечени и труднодостъпни райони. В София проблемът е по-скоро организационен“, коментира още д-р Гайдев. Той е категоричен, че 370-те екипа и 600-те линейки са достатъчни да покрият нуждата от спешна помощ в страната. В момента за едно 12-часово дежурство един екип се отзовава средно на 3-4 случая.

Източник: Вестник Преса

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete