Четвъртък, 2 Май 2024, 03:39

Девети май - ден на победата

9 Май 2015, 08:36
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1554 3


Седемдесет години ни делят от края на Втората Световна Война най-разрушителната и най-изтребителната война , разразила се на територията на 40 страни от Европа, Азия и Африка, продължила 6 години и отнела живота на 50 милиона жители на планетата.
На 1 септември 39г.  нацистка Германия, милитаристка Япония и фашистка Италия хвърлиха човечеството в касапницата на ВСВ.
Само за 18 месеца бяха окупирани Австрия, Чехословакия, Полша, Дания, Норвегия, Белгия, Холандия, Югославия, Гърция, Унгария и Румъния. Разгромена бе Франция и създадена заплаха за Нахлуване в Англия.

Хитлеристите отнеха суверенитета, лишиха ги от политическа независимост, ограбваха икономиката им, насаждаха нечовешката идеология на фашизма, устройваха зверски разправи над комунисти, демократи и евреи. В Германия и окупираните страни се изградиха повече от 10500 концлагера, през които са преминаха 18 милиона души от 30 страни, от които близо 11 млн. бяха унищожени.

На 22 Юни 1941г. без да обявява война, тройния съюз / Рим, Берлин и Токио/ внезапно напада Съветския Съюз.
Срещу СССР  бе нанесен предварително планиран Удар от най- мощната военна машина в света. Тя включваше: 190 дивизии, 5.5 милиона войници и офицери, 4300 танка и САУ, 5000 бойни самолета, 47200 оръдия и МХ, 200 бойни кораба.

Целта на фашистката "ост" бе да разгромят Съветския Съюз, да ликвидират социал.култура и комунист.идеология, да реставрират капитализма и унищожат милиони съветски хора, а останалите да превърнат в роби.

През пролетта на 41г. на съвещание на фашистката върхушка Хитлер заявява: ,,Нашите задачи по отношение на Русия са да разгромим въоръжените им сили,да унищожим държавата. Жестокостта проявена от нас на Изток, е за благото на бъдеща велика Германия

ВОВ на Съветския Съюз е най- важната съставна част на ВСВ. Влизането на СССР в натрапената от Германия война измени коренно характера на войната. За държавите стоящи срещу хитлерофашисткия блок тя се превърна в освободителна, справедлива война.
В антихитлеристката коалиция водещи бяха СССР, САЩ и Англия.
    Съветския Съюз изигра решаваща роля за разгрома на фашизма. В продължение на четири години съветската армия воюва на фронт от 3000 до 6200км. С дълбочина от 2000 до 3000 км. От 5 фронта в началото на войната ,към края на 1944г, вече имаше 17 оперативни обединения /фронта/ От 14 Общовойскови Армии 41г. в края на войната действат 80 общовойскови и 6 танкови армии.

На съветско- германския фронт бяха съсредоточени основните сили на фашисткия блок. Тук бяха съсредоточени до 270 дивизии / около 70% от сухопътните войски. В същото време срещу английските и американски войски в сев.Африка, действаха от 9 до 20 дивизии, а в Италия  от 7 до 26 дивизии.

На източния фронт бяха разгромени основните сили на Германия и нейните сателити - 607 дивизии, а на всички останали фронтове- 176 дивизии. Именно на съветско-германския фронт се реши съдбата на европейските народи и цялото човечество. Тук фашистите загубиха 73% от личния си състав и три четвърти от бойната си техника.
    
В първия етап на войната от 22 юни 41 до ноемри 1942г. огромна роля за провала на "светкавичната война" имаха героичната отбрана на Брестката крепост, Ленинград, Киев, Минск, Одеса, Севастопол, Тула.

След разгрома на завоевателите при Москва бе развенчат митът за непобедимостта на нацистката военна машина.
След най-голямата битка през ВСВ - Сталинградската, на 19 ноември 42г. започва настъплението на съветските войски. Започва вторият етап на ВОВ, който продължава до края на 1943г.

Спечелена бе решаващата битка при Сталинград. Разкъсана бе блокадата на Ленинград. Удържана бе победа на Курската дъга. Форсиран бе Днепър.

С това завърши коренния прелом в хода на ВОВ и започна третия етап , продължил до победоносния 9 Май 45г. Съветската армия, с подкрепата на Англия и САЩ освободиха териториите на 11 европейски държави  с обща площ 1млн.кв.км. с  население 113 млн. души.
    
За свободата на Европа, загинаха повече от 1млн. съветски войници и офицери, 2млн. бяха ранени и безследно изчезналите. Щетите от войната надхвърлиха 30% от националното богатсво на СССР.
    
За победата над фашизма допринесе и отварянето на Втория фронт в северна Франция, от САЩ, Англия и Канада през юни 1944г, Военните действия в северна Африка и морските битки водени от войските и флота на съюзниците.

О.р. полк.инж. Васил Христов

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Май, 16:09

    Поклон пред паметта и героизма на всички отдали живота си за нас - идващите поколения!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Май, 11:05

    Поклон пред паметта на всичките 50 милиона загинали!
    А Васил Христов продължава да разправя същите приказки за войната, с които "социалистическата култура и комунистическата идеология" ни будалкаха и ни промиваха мозъците 70 години.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Май, 15:32

    Анонимен 2. Някога :D през живота си да сте чели книга?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete