Петък, 3 Май 2024, 15:36

Диана Стоянчова и Иван Русланов - костинбродско дуо в ефира на БНР

15 Април 2022, 07:13
(2) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1060 0


Водещият на „Понеделник вечер“ по БНР Иван Русланов посреща в студиото на предаването свой съгражданин – археологът и общественик от Костинброд Диана Стоянчова.
Диана е човек, който не обича да скучае. Тя е участвала в разкриването на постройки от вилен комплекс в село Сухаче, община Червен бряг. Разкрита е Вила Рустика: "Вила Рустика представлява комплекс, който наподобява на днешните чифлици. Това е селска вила. Има основна постройка, в която живеят обитателите. Има постройка за животни. Има производствени центрове", каза за БНР Диана Стоянчова.
Както я представи водещият Иван Русланов, Диана не обича да скучае. Като секретар на ВМРО-Костинброд тя учредява специално отличие за активни граждани. "Решихме да учредим тази награда за добротворчество, която се казва "Доброто дело". И за "Доброто дело" преди около месец за 8 март дадохме наградата на Кристина Николова от Костинброд, която много ни впечатли със своята кампания. Кристина отделя от времето си по празниците, време, което можеше да прекара със семейството си и близките си, за да събира продукти и дрехи за хора в нужда. Добрият пример е навсякъде около нас.", допълва в предаването "Понеделник вечер" Диана Стоянчова.
В събота археологът ще участва в инициативата „Паркът е наш“ - инициатива на Никола Делчев за поставянето на осветление и видеонаблюдение в „Ловния парк“ в София. В два поредни дни – на Лазаровден и Цветница, в парка ще се проведат редица инициативи – ателие за малки археолози-откриватели, концерт на ансамбъл ‚Гоце Делчев“, дует „Харизма“, както и спортни игри и демонстрации в подкрепа на идеята за облагородяване на парка.
И както започнахме – Диана не обича да скучае. Освен всичко останало тя е и координатор на Сдружението на българските каменоделци. „Те са уникални хора, представители на хилядолетен занаят. Чрез работата ми с тях виждам каква би била археологията утре. Защото интервенциите върху камък са съществена част от археологията“.
На въпроса „Какво би направила като министър на културата“, Диана отговаря без колебание – "без никаква ирония в работата и сферата на културата. Имаме нужда от изграждане на авторитет на България като държава на културата, която основно съхранява българщината. Постът е обезценен в момента". Перифразира една известна фраза - „Егати културата, щом Наско е министър“.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete