Четвъртък, 2 Май 2024, 02:06

Димитър Делчев за напредъка в борбата с корупцията

1 Февруари 2016, 17:44
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1381 5


След една година от управлението на ГЕРБ и Реформаторски блок, реформите не вървят с достатъчен темп. Това каза Димитър Делчев, народен представител на „Движение България на гражданите” от Реформаторски блок днес по време на брифинг с местните медии. По този повод Реформаторски блок предлагат на ГЕРБ да подпишат МЕМОРАНДУМ, с който да се изведат приоритетно най-важните мерки за първите 6 месеца на 2016 г, посочи Делчев. Една от мерките е прилагането на електронната здравна карта, за да стане ясно къде става изтичането парите в здравеопазването и къде е корупцията, каза още Делчев. Като част от мерките, за които Реформаторски блок настоява е реформата в съдебната система- разделянето на Висшия съдебен съвет, приемането на Закона за борба с корупцията,  както и реформите в образованието и администрацията. „Административната реформа не се случи, така както искахме през 2015 г.  Всички министерства имаха задължение да съкратят 10 % от щата си, но само половината се справиха с тази задача”, заяви Димитър Делчев.
 
Предстои в сряда (3 февруари) кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието да бъде гласувана в Народното събрание. Реформаторски блок излъчи номинацията на Меглена Кунева за поста миналата седмица, съобщи Делчев.
По думите му днес излезе доклад на ГРЕКО (орган на Съвета на Европа, който се занимава с наблюдение и дава съвети на страните-членки за борба с корупцията), според който България е изпълнила 16 от 20 препоръки в рамките на една година в сферата за борба с корупцията. От оставащите 4 препоръки, три от тях са изпълнени частично, допълни народният представител. „Това показва, че решението за определяне на един вицепремиер в лицето на Меглена Кунева, която отговаря за борбата с корупцията и координацията на този процес, в някаква степен политическа воля на настоящото правителство за борба с този наистина тежък тумор на българското общество”, коментира Димитър Делчев. Според него обаче още много стъпки предстоят в тази насока – да бъде внесен и приет Закона за борба с корупцията. „Той трябва да бъде приет възможно в най-радикалния му вид, така че наистина да влезе в личното пространство на хората, които заемат длъжности в най-висшите етажи на властта, за които има съмнения за доходите им и конфликт на интереси.
 
Не на последно място народният представител Димитър Делчев изрази подкрепа към темата за патриотизма в образованието. Според него обаче е необходимо също в икономиката на страната,  и в съдебната власт да се подхожда по-патриотично от гледна точка на върховенство на закона, както и във всички останали сектори, в които националният интерес трябва да бъде водещ.
 
На Парламентарен контрол с въпрос към МВР министъра Румяна Бъчварова Делчев постави темата с агитацията на последните избори през религиозни институции. По този повод днес пред местните медии той коментира, че политиката не трябва да има общо с религията. По думите му, тази тема е зададена от главният мюфтия. Делчев заяви, че знае за регионални мюфтии, които открито са агитирали за определени партии. Депутатът смята това за изключително притеснително. Според него смесването на религията, която се основава на свещени ценности, с политиката, която има за цел управление на обществото не води до нищо хубаво. „Смесването на двете, исторически е доказано, че води само до конфликти, до войни и радикализация. В българския закон няма достатъчно ясни норми за окончателната и абсолютната забрана на това явление, аз имам данни за такава агитация в религиозни институции, джамии , по конкретно в Търговище и Шумен това там се е случило на последните избори, а в Самоков се е агитирало в евангелийски църкви. По този повод зададох въпрос към министър Бъчварова. Къде са регистрирани такива случаи?”.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Димитър Делчев

Подобни новини

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 1 Февруари, 17:53

    Същия напредък имаме и в полетите до Сатурн...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 1 Февруари, 17:55

    Този глупак ли е или само се прави? И бебетата знаят къде и как изтичат парите, не само в здравеопазването!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Февруари, 18:19

    Не бях там !
    Що не го попитахте, как смята дали пазара на горива генерира корупция?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 1 Февруари, 18:35

    Напротив, корупцията генерира "пазара" на горива! Поне в бълХария...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 13:25

    Този пък амбициозен отворко да се прави на велик само пред Куневица. Явно е нейно протеже и го лансира постоянно.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete