Неделя, 5 Май 2024, 00:51

Диригентът Димитър Войнов: Кметът на Ботевград ограби живота ми!

12 Април 2015, 16:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3886 17


Преди две седмици кметът на Ботевград Георги Георгиев излезе с отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера и главния прокурор. Съдържанието на писмото представлява нещо като отчет за дейността му, целящ да се защити от, цитираме израза на Георгиев, „самообявилата се опозиция от 7 броя общински съветници” срещу него. Преди дни пък се разбра, че ДАНС е погнала ботевградския кмет за костюми и декори на историческа театрална възстановка.
Новината от региона е, че става въпрос за „закононарушения, изнудване и измами със средствата на европейските данъкоплатци, извършени от кмета и общинската администрация”. А в отвореното си писмо Георгиев се изтъква именно със завоевания в културната област: „Във възход е културното развитие на общината през последните 10 години. Гордеем се със своя представителен Градски духов оркестър, с два младежки духови оркестъра... дружество на ветераните от войните...”, пише той.
 
Кметът Георгиев със сигурност има право да се гордее с посочените и други културни завоевания в града, но май допринеслите за тази негова гордост не се гордеят с него?! Ето защо:
 
Основателят на единия младежки духов оркестър и предложен за почетен гражданин на Ботевград легендарен музикант Димитър Войнов преди време публично отказал почетното звание именно в знак на протест срещу кмета Георгиев. В декларация от 2003 г. Войнов пише: „Уважаеми съграждани, благодаря за оказаната чест, но отказвам да приема удостояването ми за заслужил гражданин на Ботевград. За моите успехи основен дял има и моето семейство, което бе залято с мръсотия заради една възрожденска идея – Етнографски център... Участвах активно в предизборните кампании като всички вас с надежда за нещо по-добро, но жалко!..”.
 
Диригентът пише откровено и до самия общински съвет в града: „Като се започне от незаконно избрания кмет /Г. Георгиев – б.а/, подкрепен от областния управител Олимпи Кътев с неговата група, поръчковите съдебни процеси срещу мен на ренегати като Георги Убенов с адвокат Ралица Негенцова, приписваните ни „дългове” към трима „бизнесмени” и се стигне до незаконния въвод със съдия-изпълнител в дома ни, казвам „НЕ” на званието. Унизително, обидно и болно ми е, че заради апетитите на групировката към дома ни бяха омърсени идеята за Етнографския център, името ми, семейството ми. Омърсен бе не само моя труд, но и този на дъщерите ми, благодарение на които оцеля оркестърът досега… Кметът Георгиев обаче по най-безцеремонен начин, използвайки поста си, чрез лъжи, клюки и интриги унищожи единствения състав в града от 6-те останали в България младежки духови оркестри”, пише Войнов.
 
След отказа му да получи званието той бил изгонен от читалището като диригент на оркестъра. „Но не всички деца и родители се подчиниха на този абсурд, в резултат на което оркестърът се раздели на два състава!”, казва съпругата на Войнов - Надка.
 
Проблемите на Войнови
тръгват от един документ - Договор за замяна, сключен на 14.12.1998 г. между тогавашния областен управител на Софийска област Стойчо Кацаров и Надка Войнова. Осъществена е сделка, съгласно която Войнови придобиват недвижим имот на бул. „Руски” № 8-12 в Ботевград, представляваща 100-годишна двуетажна сграда, от която според констативния протокол съществуват само фасадни стени, с разрушени междуподови конструкции, сградата е без покрив и дограма. Към нея има прилежащо УПИ с обща площ 1400 кв.м. За да придобият държавния имот, Войнови залагат техен апартамент, част от парцел и двуфамилна двуетажна къща и довнасят разликата в цената, изчислена на 6 милиона 266 566 стари лева. Областният управител на София нарежда да се отпише от актовите книги държавният имот и да се предаде на семейството музиканти. В отделно вътрешно споразумение между Войнови и техни сътрудници пък е записано, че договорите за наем в бъдещия Етнографски музей ще сключва единствено Надка Войнова.
 
Семейството се активизира да възстанови единствената 100-годишна сграда в Ботевград и търси помощта на Българската академия на науките. Предишният кмет на Ботевград – Георги Пеев, приема радушно идеята и декларира подкрепата си в писмо до областния управител на София. В проекта да се изгради Етнографски център в Ботевград се включва и местното родолюбиво дружество „Орханиец”.
 
С идването на новия кмет Георги Георгиев обаче отношението към този проект на сем. Войнови претърпява коренна промяна. От самото начало градоначалникът обявил, че ще им докаже, че имотът не е техен. /?/
 
Започват атаки
към семейството, в които се включват и местни бизнесмени. „Още през 2000 година бях заплашена от непознатия за мен Георги Убенов, който ми се представи като бивш полицай, а дойде при мен с подготвени от него договори за паричен заем, какъвто не съм получавала!”, каза пред репортер на „ШОУ” Надка Войнова. Други двама мъже, на име Тодор Трифонов-Мурджо и Мартин Шишков, пък се явили като кандидат-купувачи на часовникарско ателие-магазин в бъдещия център. Явява се и трети кандидат за купувач на златарско ателие-магазин - Тихомир Лалов. През 2001 г. тези бизнесмени ще станат взискатели срещу Войнови и ще затрупат семейството със съдебни дела. Документите, които представят в съда, първоначално са счетени за законово неизрядни, но накрая се стига до осъдителна присъда и преди още да се изчака решението на ВКС по обжалването, имотът е даден на търг и в него е извършен въвод от съдия-изпълнител Надя Василева. Това се случва на 1 септември 2004 г. Войнови не присъстват. Твърдят, че не са били поканени!?! Отиват постфактум в имота
и заварват там жестока картина
Заснемат я на видео. Кадри показват пълна вандалщина. Музикални инструменти и лични вещи на Войнови са разхвърляни из двора и вътре в помещенията. Изпочупени предмети се валят навсякъде. По думите на съпругата на Войнов – Надка, от дома им липсвали доста неща, между които и златни бижута. При изнасянето на багажа е било затиснато дори дворното куче. Кадри показват горкото псе да лае за помощ някой да го извади иззад препречилите се на пътя му руини. Такава е апокалиптичната картина, заснета на видео в неосъществилия се Етнографски център Ботевград.
Войнови напускат Ботевград и понастоящем живеят 5 души в апартамент от 37 квадрата в София! От въвода насам постоянно пишат жалби до различни инстанции, но реален отговор за /не/правомерността на ситуацията, в която са попаднали – няма! В поредицата техни писма се натъкваме на куриози като този, че месеци след вандалския въвод – на 7 януари 2005 г., когато дъщерята на Войнов – Даниела, също диригент, се кани да замине с оркестъра на Световен фестивал в Дубай, й отнемат международния паспорт. След намесата на родители и оплакване в прокуратурата документът й е върнат и тя заминава за чужбина, но кметът Георгиев подава жалба срещу детския оркестър в Министерството на образованието?!? Същият сценарий се повторил и няколко месеца по-късно – през юли, когато оркестърът заминава на Световен фестивал в Цюрих, Швейцария.
 
Очевидно конфронтацията между кмета Георги Георгиев и членовете на сем. Войнови е повече от антагонистична. Самият легендарен диригент изплака пред „ШОУ”: „Кметът на Ботевград и послушните му маши, хора, които дори нямат нищо общо с града и традициите му, организирано ограбиха живота ми, съсипаха постиженията ми, изтормозиха семейството ми и провалиха родолюбивите ни планове! Всичко съсипаха!..”.
 
„ШОУ” не е съдебна инстанция и въпреки че в нас е цялата документация по случая, прочетеното и чутото звучат толкова невероятно, че потърсихме обяснение и от другата страна – от самия кмет Георги Георгиев, който обаче в продължение на 2 и повече седмици не ни отговори.
 
Досие: Синът депутат и съпругата на Георгиев си накупили десетки общински имоти
 
ДАНС разследва кмета за историческата възстановка „Последните дни на Цар Иван Шишман”, научихме тези дни. Според първоначалната информация градоначалникът на Ботевград си позволил да състави документ с невярно съдържание, в което бил излъгал контролния орган в София, че фирмата „Травъл Медиа Груп” ЕООД не е извършила доставките на костюми, декори и озвучителна техника за представлението. Георгиев твърдял, че за нея били използвани реквизити на читалището, но самата му директорка отричала това. При идването на разследващите полицаи от Областната дирекция на МВР-София кметът изпаднал в истерия и почнал да сипе заплахи, че ще се оплаче на началника им, че „изпълнявали политическа поръчка”.
 
Екшънът припомнил на ботевградчани за един стар скандал с Георгиев с военния клуб в града. Пак заради сграда. Зданието в центъра на Ботевград е завършено през 1938 г. и, впечатлен, цар Борис III издава закон, с който дарява държавния терен от 1635,8 кв. м под сградата. "Членъ единственъ: Отстъпва се даромъ на Ботевградското гарнизонно офицерско събрание държавното праздно место отъ 1635,80 кв. м, находящо се вь градъ Ботевградъ, кварталъ 65, съгласно приложената скица", пише в указа, публикуван в "Държавен вестник", бр. 88 от 22 април 1939 г.
 
Апетитното място в центъра на града обаче привлича алчното око на кмета. И тъй като военните не са актували терена навреме, през 2001 г. той се оказва с акт за общинска собственост. Наред с това имотът е включен в общ парцел с други имоти - младежки дом, ритуален дом, бизнес център и т.н., с обща площ 18 850 кв. м. За окрупнения парцел през 2005 г. се появява и инвестиционен интерес.
Има куп доказателства, че тази земя изобщо не е на общината, но кметът Георгиев не е на това мнение. През 2006-а започва съдебен процес – община и МО се съдят. Кметът признава, че имотите са на военните, но измисля друга схема - настоява правителството да прехвърли сградата и земята безвъзмездно на общината, защото били „част от архитектурния облик на града” и трябвало да се поддържа в изряден вид. На заседание на общинския съвет Георгиев прави следното изявление: "Обществеността на Ботевград не би се възпротивила и на една модерна инфраструктура с подземни гаражи", с което дава заявка въпросът да се уреди... „по желание на гражданите”./!/ Цинизмът в очите на ботевградчани бил още по-голям от факта, че въпросният военен клуб опирал до имот, собственост на… жената на кмета - Деспина. „Стане ли общински, пътят му е предначертан – продажба”, коментират ботевградчани.
 
„Проследяването на тези сделки изисква известна вещина, защото имотите, продавани от общината, тоест - от кмета, минават задължително през поне един междинен купувач, за да стигнат до съпругата му Деспина или сина му Даниел, който благодарение на баща си вече е депутат”, казват местни и ни дават пример: как някой си Стефан Андонов купува терен от 110 кв. м от общината, който е присъединен към негов парцел, а след това продава целия имот от 445 кв. м на жената на кмета Деспина, на „магически по-ниска цена”. Деспина Георгиева си купила от Андонов и друг терен - на територията на бивше военно поделение. Взема и друг имот от Милен Марков, за когото се говори, че бил „абониран за сделки с общината”.
 
На територията на военното поделение 4 имота с обща площ от 5 декара си бил накупил и братът на Деспина - Васил Късметски. Синът на Георгиев – народният избраник Даниел Георгиев, пък бил съсобственик в 16 бивши общински имота. Придобил ги в рамките на една година - от лятото на 2007 г. до края на 2008 г. Почти всички терени са с предназначение за жилищно строителство. По повод тези сделки кметът Георгиев каза за столичен вестник, че синът му не бил извършил нищо незаконно и сделките били сключвани на свободния пазар. Оказа се обаче, че бе „забравил” да ги декларира във встъпителната си декларация като депутат пред Сметната палата, показва регистърът на институцията.
 
Според общински съветници от Ботевград ДАНС трябва да се самосезира и за проверка на кмета по ЗОП. Нередности имало с много поръчки, твърдят те. Включително и за Дома за възрастни хора, и дори с поръчката за преустройство на бившата съдебна палата в информационен център. „Някои поръчки на общината буквално се повтарят и ако се вярва на информацията в АОП, кметството е било готово да плати едни и същи дейности на два пъти!”, научаваме от публикация. Според жители на Ботевград било проблемно и битовото чистене на града, както и други общински дейности.

Източник: Агенция Блиц

Коментари (17)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Април, 16:54

    много е дълго... по съкратете малко статията. само най-важното

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Април, 17:20

    toaaaa kmeta e golem idiod ma mu dreme na dedovia

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Април, 17:22

    номер1, като те мързи недей да четеш

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 12 Април, 17:39

    Аидука за 4отриад цсз София

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Април, 18:18

    Великденски поздрав:Да се прибере Кмета в Централния та да си почива.

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 12 Април, 18:48

    Този кмет съсипа много човешки съдби и донесе нещастие на много семейства в нашия град, но е време, крайно време възмездието да го застигне. Има обаче една институция, ПРОКУРАТУРА или по точно ПРИКРИВАТУРА, която гледа безучастно вече близо 12 години. Ако до сега търсехме отговори от ДАНС, полиция, боко,Цоко, време е да потърсим чрез ефективен протест въпроси от скъпоплатените магистрати.

  • Отговори (0) (1)
    7. добавен от: Анонимен 12 Април, 18:59

    И на мен ми беше дълга статията и така и не я изчетох.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 12 Април, 19:09

    Mnogo sa krazbite na Gogo zatova...

  • Отговори (0) (1)
    9. добавен от: Анонимен 12 Април, 20:06

    Кадърен е може да краде а вие потсмърчате отстрани като сополиви циганета и само критикувате.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 12 Април, 21:02

    9 такъв си олигофрен, щом крадец = кадърен за теб...нямам думи... запомни едно - рано или късно всеки получава възмездие, по един или друг начин, но истината е, че всичко се връща и то с много по-голяма сила... и тогава, ако ти "светне лампичката" и разбереш, защо ти се случва това или онова лошо нещо, нищо друго няма да ти остане освен да се молиш, много да се молиш и да се разкайваш...тогава вече ще разбереш, кой е кадърен и кой, кой е...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete