Понеделник, 20 Май 2024, 00:16

Дискусия относно реализиране на местната политика за интеграция на ромите

2 Ноември 2017, 13:50
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1149 2


 

Общинската работна група за реализиране на местната политика за интеграция на ромите организира въвеждащата среща на която ще се проведе на 10.11.2017 г. от 14.00 ч. в сградата на Община Ботевград, площад "Освобождение" 13.

През 2017 г. община Ботевград се присъедини към съвместната програма на Европейската комисия и Съвета на Европа РОМАКТ, която цели увеличаване на капацитета на местните власти за разработване и прилагане на приобщаващи политики и планове за социално включване на уязвими ромски общности. Част от програмата е създаване на Общинска работна група за реализиране на местната политика за интеграция на ромите.

Дневният ред на срещата ще включва:

1. Представяне на програма РОМАКТ и постигнатите до момента резултати в община Ботевград;

2. Представяне на мултидисциплинарния и интегриран подход при социалното включване на уязвими групи;

3. Представяне на проект на заповед за създаване на Общинска работна група за реализиране на местната политика за интеграция на ромите;

4. Дискусия относно състава на Общинската работна група за реализиране на местната политика за интеграция на ромите .

Да припомним, че споразумението за изпълнение на Програма ROMACT бе подписано от  кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов и представители на Европейската комисия и Съвета на Европа през май 2017г.

Програмата се изпълнява в 66 общини от 6 държави България, Италия, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, като цели увеличаване на капацитета на местните власти за разработване и прилагане на приобщаващи политики и планове за социално включване на уязвими ромски общности.

Координатор на програмата за общината е Заместник-кметът Борис Борисов, който ще следи и отговаря за управлението и контрола на процеса на ROMACT. Член на екипа е Адриан Ангелов - младши експерт „Етнически и демографски въпроси“ в Общинска администрация Ботевград, а фасилитатор Ани Ризова.

 

Преди два месеца има одобрени нови двама здравни медиатори, които ще бъдат назначени след Нова година, съобщи общинският експерт Адриан Ангелов.

 

По програма Общинската работна група планира да кандидатства за финансиране на образователни медиатори и в училищата. Идеята се заимства от предишни практики в миналото. Те ще изпълняват ролята на помощник-учители, които ще осъществяват връзката между родител и ученик. Такива нужди в Ботевград и селата вече са описани, където да има ромски представители.

 

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (6) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 16:03

    интеграция с АК47 действа ефикасно

  • Отговори (4) (1)
    2. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 17:11

    Цигани и интеграция няма !

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (254)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete