Петък, 3 Май 2024, 05:42

Дискусия за Орханийския частен революционен комитет и Васил Левски

10 Декември 2015, 18:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1678 5


В  16:00ч. днес в Исторически музей Ботевград се проведе среща-разговор, в която бе представен  филм от Гетко Гечев, който е историк и учител по история в ГПЧЕ”Алеко Константинов” гр.Правец. Г-н Гечев и негови ученици са направили проучвания и завършени два филма за Васил Левски и революционните комитети. Именно на днешния ден през 1871г. е създаден Орханийският частен революционен комитет. Филмът, който бе представен, носи името „По стъпките на Васил Левски в Орханийския край”. На събитието присъстваха ученици от ОУ”Никола Вапцаров” и от ПМГ”Акад. проф. др Асен Златаров”, придружени от учители по история, както и директорът  на гимназията Даниела Колева.

Директорът на музея Тодорка Коцева представи Гетко Гечев. Тя обясни, че тази среща-разговор  е едно от важните исторически събития, които засягат Ботевград. Следващото ще се проведе на 16 декември от 17:30ч., когато ще бъде направен паралел между две епохи: Стамен Панчев – Любомир Чернев.

Г-н Гетко Гечев разказа за някои от проучванията си. Филмът, който представи  засяга създаването на комитетите в Орханийския край и подвизите на Левски и Димитър Общи. Димитър Общи е човекът, който по настояването на Ловешкия частен революционен комитет получава свобода на действие в района на Тетевен – Орхание – София.

Филмът разказва и за учителят Тодор Пеев, който е роден в Етрополе. Той също е взел участие в националноосвободителните борби и е бил избран за председател на Етрополския частен революционен комитет. Според проучвания, които Гечев подкрепя с факти и документи,  комитетите са създадени през 1871г., а не през 1870г., както твърди проф. Унджиев. Също така Тодор Пеев е допуснал грешка и също е назовал 1870г. за годината, в която е образуван комитетът. Историческите факти сочат друго. През 1871г. Васил Левски и Димитър Общи тръгват към Орхание. Преди 1872г. Дяконът е посещавал само Тетевен. Учениците от ГПЧЕ проследяват пътя, който революционерите са изминали. През януари 1872г. комитетите получават псевдоними.

След представянето на филма присъстващите взеха участие в беседата за революционните комитети. Местният поет Петко Павлов изчете две от стихотворенията си, които е посветил на Левски.


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Декември, 20:48

    БРАВО :!:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Декември, 22:15

    Бравооооо :P

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Деси общата - наследница 10 Декември, 23:43

    Частен революционен комитет...имало ли е държавни?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 11 Декември, 08:52

    Много хубаво е описано във "Възвишение" на Милен Русков, как на местните чорбаджии-революционери от орханийско, правешко и етрополско хич не им се давали пари за Революцията, та затова решили да оберат орханийската хазна при Арабаконак :-)

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Т. Маринов 11 Декември, 10:41

    Препоръчвам по темата да се ползва като източник и "Видрица" - на поп. Минчо Кънчев. -там ясно е описано как Кольо по прякор "Керемидата" се "изпуснал" за обира на хазната пред жена си, а тя пък се похвалила "през плета" на комшйката.... и така работата стигнала до конака и каймакамина.....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete