Вторник, 30 Април 2024, 01:59

Дискусия за значимостта и опазване на горите бе проведена със студенти от МВБУ

20 Април 2016, 12:27
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3121 44


В малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884” днес се проведе публична дискусия на тема „Опазването на горите – основен ресурс за повишаване качеството на туристическия продукт”. Участници в дискусията бяха студенти на МВБУ Ботевград от 2-ри – 4-ти курс, специалност Туризъм и лекторите на дискусията – инж. Зорница Стратиева и Тома Белев, представители на Асоциация на парковете в България.
 
Гости на събитието бяха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, г-н Димитър Димитров, изпълнителен директор на МВБУ, проф. Николина Попова, директор на програма туризъм, доц. Петър Канев, директорът на Държавно горско стопанство Ботевград Иван Степанов, директорът на Исторически музей Ботевград Тодорка Коцева, представител на Бюрото по труда Ботевград г-жа Терзийска и председателят на клуб „Гунди” Добри Доцов.
 
Организатор на събитието бе д-р Десислава Алексова, която е главен асистент в висшето училище. Тя откри събитието и сподели, че избраната тема за дискусия не е случайна, тъй като проблемът с опазването на горите се отнася пряко за региона, както и че горите са важен ресурс за развитие на туризма.
Тя обясни, че темата на дискусията е съобразена със специалността на студентите.
Със задоволство Д-р Десислава Алексова сподели, че местната власт проявява голям интерес към младите хора, както и желание за работа с тях. Припомни за срещата на студентите с кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, където са разисквали теми за планиране и развитие на туризма – проекти на общината.
 
Двамата лектори разискваха важни теми за опазването на горите. Защо гората е важна не само от стопанска гледна точка, а и от гледна точка на това, че хората я използват като туристически ресурс, посещават я, използват я и за рекреация-отдих.
Инж. Стратиева обясни, че гората е важна за запазване на биологичното разнообразие, което се среща в нея и за поминъка на местните хора в малките населени места. Голяма част от хората в малките населени места в България осигуряват препитанието си с продукти от гората. Тя посочи, че гората не трябва да се гледа само от тази страна, а и от функцията, която изпълнява. „Гората е важна. Тя ни осигурява водата, въздуха и храната”, добави инж. Стратиева
 
Тома Белев обясни, че основната цел на дискусията е да увеличи познанието на студентите и каква е връзката между гората и туризма.
 
По време на срещата бе представена и презентация, съдържаща теми като „Опитайте да си представите българския туризъм без горите”, „Защо гората е важна”, „Специални горски територии, „Гори с висока консервационна стойност (ГВКС), „Как можем да допринесем за опазването на горите - като участваме в общественото обсъждане на горскостопанските планове и като участваме в контрола върху ползването” и др.
 
След лекционната част двамата лектори отговаряха на поставени въпроси.


Източник: balkanec.bg

Коментари (44)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Април, 12:40

    Виждам двама шефове на НПО-та,Директора,Кмета и 8 студента,дето имат изпити при" Алекса"Ше се отчетат едни 100 000 за екология.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Април, 13:27

    Браво

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 20 Април, 13:35

    Велики при всички кметове г-жа Коцева.При Георгиев сега и при Гавалюгов сигурно има учебници или правила как да се нагодиш във властта.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Април, 13:43

    №3 учебника е "ИБРИКЧИЙ" !

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 20 Април, 13:49

    Eйии развеселихте ме 3 и 4 колко сте прави. Ако някои от персоните бяха по-млади вероятно може би щяха да включат и други :lol: чалъми в тая работа.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 20 Април, 14:08

    Особено №4 - ибрикчиЙ. Голям ибрикчия е бил преди.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 20 Април, 14:45

    Абе №3, при всеки нов кмет директора на музея трябва да се сменя, за да не го обвиняват че се нагажда към новата власт, така ли. Много хубаво, но тогава други твой колеги, които пишат коментари ще дигнат вой до небето, че новия кмет прави чистка и назначава свой хора, не мислиш ли?

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 20 Април, 15:06

    Весела Божкова в работно време се занимава само с екскурзий. Г-н Кмета спи ли и не вижда ли? При Георгиев поне го правеше в извън работно време.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete