Вторник, 30 Април 2024, 06:46

Днес е храмовият празник на Неделишкия манастир "Св. Атанасий Велики"

18 Януари 2021, 10:21
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 869 0


Днес православната църква чества Атанасовден. Денят е и храмов празник на Неделишкия манастир "Свети Атанасий Велики".

Манастирът е разположен близо до село Неделище, на 10 кмилометра източно от град Драгоман и на 45 км. северозападно от София.

През 19 век Неделишкият манастир "Св. Атанасий" е бил най-големия манастир в Драгоманския край. В храма са запазени ктиторски надписи, от които разбираме, че манастира е бил изграден (или възобновен) и процъфтяващ в средата и 2-та половина на 19 век. В надписите се споменават имената на Димитър, Станка, Стоян, поп Кръстьо и др. от околните села – Неделище, Алботин, Габер и Ново село. Размерът на църквата, жилищните сгради и училището подсказват важното значение на обителта като културно-просветен център в този регион.

От ктиторски надпис разбираме, че изписването е станало по времето игумен Пахомий и е дело на местния живописец Гига Симеонов. В нишата над входа е изобразен патронът св. Атанасий и сцените "Грехопадението"и "Изгонването от рая". От двете страни на входа са фигурите на двама архангели със свитъци в ръце и епизоди от "Митарствата на душата" и "Страшният съд".
Интерес представляват каменните релефи, вградени в южната и западната фасада на църквата изобразяващи светци и същества от християнската митология. В църквата са съхранени и царските двери от по-стар иконостас, чиято дърворезба се отличава със същата фолклорна образност.

В средата на 90-те години на миналия век манастирът е изоставен, но през по-късно основно е реставриран и възстановен. Понастоящем той се стопанисва от Отец Макарий.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete