Петък, 18 Октомври 2024, 19:15

Днес е пролетното равноденствие

22 Март 2012, 09:10
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2896 0


На този празник денят и нощта са с еднаква продължителност.
Посветен е на плодородието, на този ден се благославят семената за бъдещите насаждения. Традиционните цветове, с които може да отбележите празника са светлозелено и лимонено-жълто. В миналото това е било времето в което са се боядисвали яйца и са се приготвяли завити хлябове подобни на днешните козунаци. Използвали са се и естествени бои – сок от цвекло, от обелки от лук, гроздов сок и други растителни материали, които дават красиви бои и имат много по-силни магически свойства от купените от магазина. За да отпразнувате празника запалете зелени и жълти свещи, напълнете до половината голяма купа с вода и натопете в нея цветя по ваш избор. Сложете купата на най-видното място в дома си или върху олтара.
За да имате добро здраве през настъпващата година, изпийте чаша студена вода и изяжте едно листо градински чай.
Пролетното равноденствие е повратна точка в годината, времето, когато светлината побеждава мрака. Нарастващата светлина благоприятства новия растеж. Дърветата се изпълват с жизнени сокове. Сексуалното желание се пробужда в животинския и човешкия свят. Затова на този ден се празнува плодовитостта на Земята.
Това е времето на посяването на семената както в буквален смисъл, в градината или на полето, така и символично. Често на този празник се посяват магически семена, това е магия, която изисква нашите нежни и внимателни грижи. По този начин човек може нагледно да осъзнае както от психологическа, така и от магическа гледна точка как поливането на семената, изваждането им от чашката и засаждането им навън и грижите за младото растение са едно постоянно напомняне за вълшебното пожелание, което сме отправили с тяхното засаждане.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (85)
70% Complete
Не (297)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (100)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete