Неделя, 28 Април 2024, 17:52

Днес е Зимна Богородица

2 Февруари 2013, 13:26
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 2282 1


Според народния календар днес е Зимна Богородица или Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на божията майка. Съвпада с четиридесетия ден от рождението на младия Бог на Коледа и с него завършва нечистият следродов период. Счита се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството. През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани.
Спазва се строго полово въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци и дърва, за да бъдат здрави децата.  Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо – мъжко или женско. Девойките вярват, че какъвто мъж срещнат първи – бъдещият им съпруг ще прилича на него – външен вид и нрав.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 23:32

    bbhvbhbvhvhgvuvhufufgfjfgddudydmb mbkf kh;gKDFHC,v,v;c;lv;vvlvnnkvcckcvookbovbovk vjjvvjvjvbjvgyrrnjglkiphvuvuFJIVIVI KIJUJDJ nvjnvunu nvnvjJVHIHCJIVVJIVJIVJvnuhf fufuhfufhu vkvhfikccoocckcmdodjd .,vlldlkkcokckckkc SSEEB
    JY7Y7T6T6YGYUCJIIJDKDEIEOE,D,CLDDKFFMV.C

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete