Петък, 10 Май 2024, 02:34

Днес почитаме Свети Харалампий – покровителя на пчеларите

10 Февруари 2017, 11:30
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1682 0


На 10 февруари почитаме Свети Харалампий – светецът, открил лечебните свойства на меда, за което го почитаме не само като покровител на пчеларите, но и като церител на болести.
Празникът бе организиран от пчеларско дружество „Димитър Панчев 2008” с председател Иван Василев и се проведе в Исторически музей Ботевград. Гости на събитието бяха зам.-кметът Борис Борисов и Николета Иванова, началник на Отдел "Хуманитарни и социални дейности" в община Ботевград, местни пчелари и гости.
 
Приветствие към присъстващите отправиха г-н Борисов и  г-н Василев. Отец Алексий освети меда и отслужи водосвет за здраве и берекет на всички пчелари и техните семейства. От подредената изложба-базар потребителите и гостите могат да закупят мед и пчелни продукти директно от производителите , без посредници.
Петко Симеонов, който трябваше да изнесе лекция на тема „Предизвикателството пред българското пчеларство – групи и организации на производители” по покана на пчеларското дружество, не присъства на срещата поради спешен служебен ангажимент.
 
Поверието гласи, че на днешния ден жените измиват добре къщата, за да изметат всички болести навън. Не предат, не плетат и не шият, за да не влезе чумата в домакинството. Основната им грижа е да станат рано и да опекат обредни питки. Докато хлябът се пече, някой от дома занася мед в църквата, за да се освети. С него се мажат питките, които се прекадяват и раздават за здраве. От същия мед се запазва вкъщи за лекарство през годината.

Първата асоциация на човек, щом чуе думата „пчела”, е мед – кехлибарен, дъхав, полезен и лечебен. Медоносните пчели са едни от най-интересните и полезни насекоми на планетата. А ползата от опрашване и съхраняване на биологичното им разнообразие е огромна.
Пчеларството не е лесно занимание, но въпреки това привлича интереса на много хора. На първо място стои желанието за качествено производство на пчелен мед, за чийто състав няма съмнения.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (229)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete