Събота, 18 Май 2024, 07:54

Днес в Правец празнуват Тодоровден - събор на града

28 Февруари 2015, 14:25
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4603 31


Тодоровден е един от най-очакваните и весели празници.  Както всяка година центъра на града се напълни с много жители на Правец и посетители от близките градове и села.
Богата културна програма бе подготвило общинското ръководство за празничния Тодоровден.
Водосвет за здраве и благополучие за жителите на общината направи Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил на площада в гр. Правец, а преди това Негово преосвещенство отслужи празнична архиерейска Света литургия в манастира „Св. Теодор Тирон“.

Поздрав за събора на Правец отправи кмета на Общината- Румен Гунински - „Тодоровден е силно свързан с бита на правчани и ние го празнуваме всяка година като наш събор, като първият пролетен празник в годишния календар.  Нека да си пожелаем на днешният Тодоровден спорна и плодородна година.“
Гости на празника бяха Корнелия Нинова, депутат от БСП , Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите ,  Росица Иванова, областен управител на Софийска област,ръководители на областни и държавни структури, почитни и заслужили граждани на Правец, общински съветници и други.

Самодейците от Народно читалище „Заря 1895“ поздравиха всички присъстващи с китка народни песни. Изненадата за празника беше участието на  Общинският фолклорен ансамбъл, "Загоре", гр. Стара Загора, който изнесе концерт на площада.
От 10 часа започна ежегодният базар на площада със сергии с троянска керамика, дървени сувенири, ръчно изработени накити и други. Присъстваха и традиционните пълнени чушки с боб, обредни хлябове и други характерни за правчанския край ястия. И тази година имаше много сергии, които заемаха целия площад. Още се спазва традицията всеки да си купи глинен съд или предмет за здраве. По тази причина сергиите на троянските майстори на керамика са отрупани не само с различни съдове, необходими за домакинството, но и с много глинени играчки и сувенири.

Тазгодишната вече традиционна изложбата-базар беше отново с благотворителна цел, като тази година събраните средства ще се използват за организацията при провеждане честването на 20 години Песенен конкурс „На крилете на песента”. Както винаги Дневен център Правец и Домашен социален патронаж се погрижиха да има традиционните пълнени чушки по правчански.

Източник: balkanec.bg

Коментари (31)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 16:11

    Mnogo hubavo,pohvalno dori.Za mene qkiqt Balkan e posoka Teteven-Troqn.Nazdrave.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 17:54

    Прекрасно беше. А и времето е супер - наистина празник. А "Загоре" бяха уникални.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 18:23

    Балканец правите ли студийни фотосесии?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 19:08

    Много често,личности от Ботевград,обичат да пишат със злорадство за "село" Правец.Преди час ми се наложи да бъда в комплекс "Саранск".Между блоковото пространство зад блока където е дрогерията е такава мърсотия и кочина,че ако я види някой от общинското ръководство в Правец подобна в комплекс "Север" ,ще се обеси на първото дърво.Граждани,почистете си града,защото претенциите ви са голями.Съжалявам,че не могат да се поместят снимки!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 19:16

    nomer 4 mi stoi si v seloto,to tam koi da capa kato nqma jiv 4ovek,ama vsi4ki ti4at po Botevgrad,na pazar na rabota nikoi ne vi vika

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 19:20

    искам и аз да споделя само......нито съм от Правец,нито от Ботевград,но по лицемерни и по злобни хора от Правец не съм виждала имала съм възможността да видя с очите си колко клюкарски град е,колко интрига има така,че моля ви не се правете на интелигентни живейте си там безличния живот и не говорете за другите,защото да говорите това най го можете

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 19:21

    :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 19:21

    мислят се за велики,а не са

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Етрополе 28 Февруари, 20:08

    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ЖИТЕЛИТЕ НА ПРАВЕЦ!
    БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 20:54

    ПРАВЧАНИ,НЕ СЕ ЯДОСВАЙТЕ.Невиждате ли че такива писаници са пошлост

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete