Сряда, 8 Май 2024, 14:42

До 1-ви юли 2024 г. се удължава услугата „Грижа в дома в община Драгоман“

14 Март, 22:21
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 491 0


На 12.03.2024 г. кметът на община Драгоман – Андрей Иванов, сключи допълнително споразумение към договор BG05SFPR002-2.001-0039-С02 с наименование „Грижа в дома в община Драгоман“.

От началото на 2023 г. община Драгоман реализира одобрен проект BG05SFPR002-2.001-0039-C02 „Грижа в дома в община Драгоман“ по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR002-2.001 „ГРИЖА В ДОМА“ от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Актуалният период на изпълнение на проекта, след предоставената възможност за удължаване, е от 01.12.2022 г. до 01.07.2024 г., като бюджетът му е на обща стойност 488 926.59 лева.

В рамките на проекта се предоставят почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги и психологическа подкрепа по домовете на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания на територията на община Драгоман.

Представителите на целевата група ползват следните услуги: почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, в т.ч. медицинска сестра и домашен помощник; психологическа подкрепа и консултиране; доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция).

Потребителите на услугите са изключително доволни от ежедневните безплатни услуги, които се предоставят по домовете им.

Важно е да се отбележи, че предвид труднодостъпните населени места на територията на община Драгоман и обширната територия, която обхваща, предоставените услуги са жизнено важни за намаляване степента на изолация на възрастното население на територията на общината в невъзможност за самообслужване. Като се има предвид тенденцията за застаряващо население на община Драгоман, труднодостъпните населени места, затруднението в придвижването и обслужването на уязвимата група лица, продължението на услугата е жизнено важно за всички потребители, като ще се осигури обслужване със стоки и услуги от първа необходимост, ще се подобри значително качеството на живот, както на ползващите услугата потребители, така и на всички ангажирани с изпълнението на дейностите по проекта служители, като също така с удължаване периода на дейностите по проекта, ще се осигури и устойчивост на услугата „Грижа в дома“ в община Драгоман.

С удължаването на услугата най-малко 61 нуждаещи се лица ще имат ежедневен безплатен достъп до интегрирани услуги, насочени към грижа в дома, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, предоставяне на здравна информация. Целите на проекта са подобряване на равния и навременен достъп до качествени и устойчиви услуги, ориентирани към индивида грижи, както и насърчаване на достъпа до социална закрила.

В резултат от реализация на проекта се очаква постигането на следните резултати - подобряване на координацията и интеграцията на социалните и здравни услуги, осигуряване на равен достъп до тях на хората от уязвимите групи, индивидуализация на предлаганата подкрепа, по-точна оценка на потребностите и прилагане на мултидисциплинарен подход, основан на сътрудничество и комуникация между здравните, социалните професионалисти и специалистите от други сектори.

Проект „ Грижа в дома в община Драгоман“ се реализира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд +.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (221)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (65)
70% Complete