Неделя, 8 Септември 2024, 02:42

До 1 януари 2025 г. се удължава срокът на проекта „Грижа за дома в община Драгоман“

17 Юни, 14:21
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 85 0


Днес, 17.06.2024 г. кметът на община Драгоман – Андрей Иванов, сключи допълнително споразумение № 3 към Договор BG05SFPR002-2.001-0039-С01 с наименование „Грижа в дома в община Драгоман“.

От началото на 2023 г. община Драгоман реализира одобрен проект BG05SFPR002-2.001-0039-C01 „Грижа в дома в община Драгоман“ по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR002-2.001 „ГРИЖА В ДОМА“ от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Актуалният период на изпълнение на проекта след предоставената възможност за удължаване е от 01.12.2022 г. до 01.01.2025 г., като бюджетът му е на обща стойност 65 8052,01 лева.

В рамките на проекта към настоящият момент като потребители са обхванати възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания на територия-та на община Драгоман, на които се предоставят почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги и психологическа подкрепа по домовете. Представителите на целевата група ползват следните услуги: почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, в т.ч. медицинска сестра и домашен помощник; психологическа под-крепа и консултиране; доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция).

Потребителите на услугите са изключително доволни от ежедневните така жизнено важни за тях безплатни услуги, които се предоставят всекидневно по домовете им.

Анализът на нуждите и проблемите на представителите на целевата групи сочи, че основните проблеми на възрастните в невъзможност за самообслужване и хората с увреждания са причинени от здравословни проблеми и произтичащите от това ограничения. Много от лицата са в частична или пълна невъзможност да се самообслужват вкъщи, много възрастни хора живеят сами, без подкрепа на роднините си, които живеят в чужбина или в по-големи населени места.

Важно е да отбележим, че предвид труднодостъпните населени места на територията на община Драгоман и обширната територия, която обхваща, липсата на предоставените услуги ще бъде причина за сериозна изолация на възрастното население на територията на общината, като това ще доведе до пълна невъзможност за самообслужва-не на възрастните самотно живеещи хора, които до момента са използвали мобилни интегрирани здравно-социални услуги и психологическа подкрепа по домовете, а именно медицинска сестра и домашен помощник; психологическа подкрепа и консул-тиране; доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги.

Чрез удължаване на срока на предоставяне на дейностите по проекта ще се осигури социално приобщаване чрез подобряване на достъпа до интегрирани социални услуги, ще се осигури подходяща социална закрила и основни услуги за нуждаещи-те се лица от община Драгоман. Удължаване срока на дейностите по проекта ще гаран-тира двупосочен ефект – нуждаещите се лица ще имат предоставени услуги в домашна среда, а на работещите ще се повиши жизненият стандарт и ще се осигури активно участие на пазара на труда.

Предвид гореизложеното, като се има предвид тенденцията за застаряващо население на община Драгоман, труднодостъпните населени места, затруднението в придвижването и обслужването на уязвимата група лица, продължението на услугата е жизнено важно и необходимо за всички потребители, като ще се осигури обслужване със стоки и услуги от първа необходимост, ще се подобри значително качеството на живот, както на ползващите услугата потребители, така и на всички ангажирани с изпълнението на дейностите по проекта служители, като също така с удължаване периода на дейностите по проекта, ще се осигури и устойчивост на услугата „Грижа в дома“ в община Драгоман.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на
Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027,
процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“,
проект BG05SFPR002-2.001-0039- С01“Грижа в дома в община Драгоман”

Проект „ Грижа в дома в община Драгоман“ се реализира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд +




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete