Понеделник, 20 Март 2023, 21:01

До 10-ти март е срокът за подаване на документи от животновъдите за наемане на общински пасища (ВИДЕО)

3 Февруари, 13:04
(4) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3051 5


Експерти от Община Ботевград проведоха информационна среща със собственици и ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Интеграционната система на Българска агенция по безопасност на храните. Срещата бе по повод стартирането на процедурата по отдаване под наем на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд за стопанската 2023 – 2024 г. по реда на чл. 37и ал. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. 

На срещата, която се проведе в зала „Христо Ботев“ в сградата на Община Ботевград, дойдоха около 10 собственици на животновъдни обекти.

„Те са дългогодишни наематели и знаят какви са условията за кандидатстване. Целта на срещата е по-скоро да допълним и актуализираме списъците в които ще бъдат включени площите за стопанската 2023 г. – 2024 г. Срокът за подаване на документи от животновъдите е 10-ти март 2023 г., а срокът за одобряване на списъка с общинските мери от Общинския съвет е 1-ви март. За да бъдем максимално полезни на животновъдите, те самите предлагат имоти, в близост до техните животновъдни обекти. Има достатъчно общински имоти, но е необходимо техническо време, тъй като преди 2 години влезе в сила Кадастрална карта във всичките 12 населени места на общината и е необходимо да се преактуват тези пасища, мери и ливади.“

Това обясни за „Балканец“ Светлана Кирилова – гл. експерт „Общински наеми, транспорт и търговия“.

Част от основните проблеми, с които се сблъскват животновъдите обаче, е че през наетите от тях общински пасища и мери, често преминават ловджии, тъй като оттам била миграцията на дивеча, който отстрелват. Друг съществен проблем е, че през наетите земи преминават дърводобивните фирми за сеч, които нямат регламентирани пътища.

Въпросът е защо терените, със статут на пасища, мери и ливади, се третират от Горското стопанство като горски фонд, при положение че нямат характеристиките на гора. Това създава напрежение между животновъдите и ловджиите от една страна, както и между животновъдите и дървосекачите от друга. На практика проблемът трябва да се реши двустранно – между Община Ботевград и Горското стопанство.Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

 • Отговори (3) (1)
  1. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 15:47

  Закъсняла новина. Срещата беше на 27 януари и беше много ползотворна.

  • (4) (1)
   1. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 16:39

   Жалки сте като се заяждате безпричинно. Нали срока е до 10 март, как точно е "закъсняла новината"? И къде пише че не е била "ползотворна срещата" "Балканец" за разлика от другите е пуснал новина за срещата.

  • (2) (1)
   2. добавен от: Абдала 4 Февруари, 12:51

   Закъсняла е,срока трябва да се удължи до средата на април, ние даваме парите, а вие трябва да се съобразявате с нас,аре за малко уважение.

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 13 Февруари, 14:45

  Давам 70 дка ливаде под наем в рашковската мера.

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 13 Февруари, 14:48

  За 21 бона годишно

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (43)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (43)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (920)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (2181)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (134)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (138)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (405)
70% Complete