Четвъртък, 25 Април 2024, 11:11

До 10-ти март е срокът за подаване на документи от животновъдите за наемане на общински пасища (ВИДЕО)

3 Февруари 2023, 13:04
(4) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3351 5


Експерти от Община Ботевград проведоха информационна среща със собственици и ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Интеграционната система на Българска агенция по безопасност на храните. Срещата бе по повод стартирането на процедурата по отдаване под наем на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд за стопанската 2023 – 2024 г. по реда на чл. 37и ал. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. 

На срещата, която се проведе в зала „Христо Ботев“ в сградата на Община Ботевград, дойдоха около 10 собственици на животновъдни обекти.

„Те са дългогодишни наематели и знаят какви са условията за кандидатстване. Целта на срещата е по-скоро да допълним и актуализираме списъците в които ще бъдат включени площите за стопанската 2023 г. – 2024 г. Срокът за подаване на документи от животновъдите е 10-ти март 2023 г., а срокът за одобряване на списъка с общинските мери от Общинския съвет е 1-ви март. За да бъдем максимално полезни на животновъдите, те самите предлагат имоти, в близост до техните животновъдни обекти. Има достатъчно общински имоти, но е необходимо техническо време, тъй като преди 2 години влезе в сила Кадастрална карта във всичките 12 населени места на общината и е необходимо да се преактуват тези пасища, мери и ливади.“

Това обясни за „Балканец“ Светлана Кирилова – гл. експерт „Общински наеми, транспорт и търговия“.

Част от основните проблеми, с които се сблъскват животновъдите обаче, е че през наетите от тях общински пасища и мери, често преминават ловджии, тъй като оттам била миграцията на дивеча, който отстрелват. Друг съществен проблем е, че през наетите земи преминават дърводобивните фирми за сеч, които нямат регламентирани пътища.

Въпросът е защо терените, със статут на пасища, мери и ливади, се третират от Горското стопанство като горски фонд, при положение че нямат характеристиките на гора. Това създава напрежение между животновъдите и ловджиите от една страна, както и между животновъдите и дървосекачите от друга. На практика проблемът трябва да се реши двустранно – между Община Ботевград и Горското стопанство.



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (3) (1)
    1. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 15:47

    Закъсняла новина. Срещата беше на 27 януари и беше много ползотворна.

    • (4) (1)
      1. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 16:39

      Жалки сте като се заяждате безпричинно. Нали срока е до 10 март, как точно е "закъсняла новината"? И къде пише че не е била "ползотворна срещата" "Балканец" за разлика от другите е пуснал новина за срещата.

    • (2) (1)
      2. добавен от: Абдала 4 Февруари, 12:51

      Закъсняла е,срока трябва да се удължи до средата на април, ние даваме парите, а вие трябва да се съобразявате с нас,аре за малко уважение.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Февруари, 14:45

    Давам 70 дка ливаде под наем в рашковската мера.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Февруари, 14:48

    За 21 бона годишно

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete