Вторник, 30 Април 2024, 02:32

До 2015г. всички нови автомобили ще изпращат автоматично сигнал на телефон 112 при пътен инцидент

5 Юли 2012, 14:51
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 759 0


На 3 юли по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург евродепутатите приеха резолюция, призоваваща за задължително въвеждане на системата eCall до 2015 на територията на целия Европейски съюз

Резолюцията беше приета в навечерието на професионалния празник на МВР в България – 5 юли.. Въвеждането на системата eCall е още една значителна стъпка към повишаване на безопасността на движение по пътищата не само в страната, но и в целия ЕС.
В резолюцията се предвижда до 2015 г. всички нови автомобили да бъдат снабдени с устройства със системата eCall, които да сигнализират спасителните служби за пътни инциденти автоматично, използвайки обществената система за спешни повиквания 112.  В случай на тежко пътно-транспортно произшествие от автомобила, който е оборудван с eCall система, ще се задейства автоматично повикване към телефон 112.  Системата ще предоставя информация за местоположението и посоката на движение, дори и пътниците да не са в състояние да установят гласов контакт с оператора. Така спасителните служби ще могат да пристигат по-бързо. Едно от големите предимства е, че се преодолява езиковата бариера и системата ще може да действа ефективно във всяка една страна-членка. В резолюцията се предвижда обществената услуга да бъде задължителна и безплатна за всички шофьори в Европа, независимо от марката на превозните средства.
Необходимата технология вече съществува и за нея има приети общи ЕС стандарти. Резолюцията предвижда публичната система за спешни повиквания да бъде вградена във всяко превозно средство, произведено след 2015. Държавите-членки и операторите на мобилни мрежи следва да приложат мерките за въвеждане на eCall най-късно до края на 2014г. С резолюцията евродепутатите призовават Европейската комисия да внесе законопроект, с който да направи системата eCall задължителна за всички страни-членки от 2015 година.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete