Сряда, 22 Май 2024, 06:22

До 9 хил.лв се отпускат за ремонт на отоплителната инсталация на Читалищната библиотека

24 Септември 2015, 16:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 918 1


До 9 хил.лв. гласува днес Общински съвет на второ за деня извънредно заседание. Финансовите средства ще бъдат отпуснати за неотложен ремонт на отоплителната инсталация в Общинската читалищна библиотека „Иван Вазов” в  Ботевград. Причината, е че през януари 2015 е настъпила авария на инсталацията. Вносител на докладната записка е председателят на читалище „Хр.Ботев” Маргарита Кирова.
Проекто предложението  е постъпило до председателя на Общински съвет Йорданка Лалчева днес в 16ч. Мотивите на Лалчева  да се разгледа спешно докладната записка днес е, че предстои зимен сезон, а следващият Общински съвет ще заседава чак през ноември, поради което няма да има време да се извърши ремонтът.
„Там се провеждат учебни занятия на ученици и смятам, че въпросът не търпи отлагане”, заяви Лалчева.
 
Общинският съветник Маргарита Кирова взе думата, за да обоснове депозираното искане. По думите й Главният библиотекар Людмила Чудомирова е участвала в национален семинар във връзка с новия програмен период на 28 града,в който предстои да се приеме проект за ремонти на читалища и библиотеки. „Но отоплителни инсталации и покриви в този проект за енергийна ефективност, не се включват , затова смятам че е неотложно да отпуснем средства за библиотеката ”. Кирова изтъкна, че на този етап читалищното ръководство е готово с проекта за библиотеката, но за читалището все още няма готовност. Тя каза още, че е необходим ремот на отоплителната инсталация на големия салон.
Отношение по Докладната записка взе съветникът Иван Гавалюгов.Той зави, че мотивите за искането са недостоверни. Обръщайки се към вносителя той заяви: „Не мислите ли, че за сума от 9 хил.лв ние трябва да държим децата на студено, защото видиш ли Общината е толкова бедна, че няма тези пари, а чака някакъв период , за да покрие разходи не от 900 хил.лв., а от 9 хил.лв. по някакъв проект. Спекулира се с децата и не вярвам, че тези средства ще отидат точно за това”, заяви Гавалюгов. В гласуването на средствата той не участва, като изтъкна, че не е съгласен в 16.55ч. да гласува нещо, с което останалите съветници не са запознали, а същевременно читалищното ръководство е знаело за проблема.
 
Съветникът Христо Якимов подкрепи мнението на своя колега, като заяви, че вероятно сметките за отопление към газовото дружество не са били платени, което е довело до замръзване на отоплителната инсталация на Библиотеката. Той нарече искането за отпускането на средствата и причините, като някакъв виц.
 
Д-р Марияна Горгачева изтъкна, че е неоснователно ученици да се държат няколко месеца на студено, за да се чака финансиране от проекта. „Не е оправдание чакането на проекта. Все пак не става дума за някаква баснословна сума”, каза още д-р Горгачева.
 
Искането по Докладната записка бе прието със гласовете на 17 съветници. Д-р Веселка Златева, адв. Христо Якимов, Филип Филипов и д-р Марияна Горгчаева се въздържаха и един не участва.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Септември, 18:48

    Как така сменяте часовника на новините?! И тръгнали на избори... :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (262)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (143)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (55)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (73)
70% Complete