Петък, 29 Март 2024, 08:24

До края на месец февруари 2022 г. гостува изложбата "Времето на алафрангата" в Правец (ВИДЕО)

13 Ноември 2021, 18:27
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1502 0


Изложбата на Регионалния етнографски музей Пловдив "Времето на алафрангата", която гостува на Историческия музей Правец, може да бъде разгледана от всеки, който притежава зелен сертификат, съгласно изискванията.

В средата на XIX-то столетие се ражда стилът "А ла франга" (букв. "по френски маниер"), олицетворяващ епохата на проникване на модерната европейска култура. Алафранга се нарича новата възрожденска къща и нейният интериор, изисканите маниери на изразяване и общуване, а също и модата в облеклото, носено от госпожите и господата в големия град.

Това е периодът, в който навлиза европейската мода по българските земи, който първоначално е посрещнат на нож от консервативното ориенталско общество.

Промените в бита и културата на гражданина водят до обособяване на различни помещения в дома, всяко от които има строго определена функция - салон, гостна, трапезария за хранене, спалня, детска стая, кабинет. В бюфетите като на изложба са наредени порцеланови и сребърни сервизи, подноси и кани.


Проводници на новата мода тип "алафранга" са и заможните българи, които учат, пътуват и търгуват с чужденци. За по-малко от половин век новият моден стил се оформя като традиционно градско облекло. В делничните дни господата носят костюми на райе в сив или кафяв цвят.

В допълнение слагат бомбе с твърдо дъно или мека шапка от кастор. Черно е задължителното официално облекло, а неговата емблема е фракът с цилиндър - дреха за приеми, празници и визити. Задължителни аксесоари - бастун, шапка, ръкавици, чадър, часовник с красив ланец, висящ от джоба на сакото.

За официален дамски тоалет се приема само роклята, която е предимно в светли тонове. Всекидневното облекло е в тъмни цветове. Горната част на. Торса е елегантна и силно пристегната с корсет, а от талията надолу силуетът е разширен с обръчи и фусти. Задължителни аксесоари са пелерината, ръкавиците, шапката и чадърът.

Богато украсените чанти и изрисуваните ветрила допълват романтичния образ на жената. Бельото е другата новост, която идва с градското облекло. В края на 19 в. корсетът също се превръща в бельо, което "изправя" несъвършенствата на фигурата и служи за закрепване на нов аксесоар - чорапите.

Ритъмът на живот в града също се променя. Затвореният ориенталски дом отваря врати за нов вид забавления - балове, вечеринки, соарета. В някои възрожденски къщи има специални места за оркестъра, който свири на тържествените приеми, за да може домакинът да подчертае , че е модерен човек - алафранга.

Всичко това е пресъздадено в експозицията в Историческия музей Правец, за която разказва Галя Дикова - уредник на музея:




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete