Понеделник, 6 Май 2024, 23:49

До края на месеца ще е ясен победителя в конкурса за проектиране на централната част и площада

23 Септември 2016, 19:25
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2241 4


Разгледани бяха предложенията за новото проектиране на централната част на Своге и площада. Журито беше в състав- арх. Любомир Миленков- главен архитект на общината, инж. Валентин Михайлов- заместник- кмет и инж. Светлана Корназова- главен специалист „Устройство и развитие на територията“. Присъстваха и гости- консултанти- арх. Румяна Пехливанова- главен архитект на София област, арх. Веселин Духовски- заместник- председател на Съюз на архитектите в България, арх. Дани Данев- заместник- председател на Камара на архитектите в България- София област, журналисти и гости.

Първоначално беше разгледано предложението на екип „Авангард“. Те представиха пред журито идеята си за бъдещото развитие на централната градска улица „Цар Симеон“. Презентирани бяха цветови решения за оформяне на околни пространства и фасади на същите блокове, както и озеленяване към централния площад, съобразено с ритуалите по празника на град Своге. Предложено е подземно паркиране под задгаровия площад и площада пред НЧ „Градище 1907″, което  би задоволило пътуващите с железопътния транспорт. Дадени са и идеи за централния площад за оформяне на водни каскади и терасиране с цел да се получи естествена сцена, на която да се реализират различни мероприятия от градски мащаб. Дадена е много оригинална идея за покритие на автогарата и разположените срещу нея магазини.

Втори се представиха студентът по архитектура Александър Чокойски, Андреан Чокоев- студент ланд. архитектура, ал. арх. И. Мустаков, л.арх. Д. Лулчева, арх. К.Пешунова, които дадоха съвсем различно и по-обширно решение на цялата централна част. Според техния проект тя е разделена на три зони - централна, жилищна, спортна. Предложено е пазарът, който към момента се осъществява всяка седмица в четвъртък, да бъде изцяло преместен в зоната срещу гарата. До него да се ситуира новата автогара, а под тях- голям подземен паркинг. Връзката с  центъра на града ще се осъществява с пасарелка над ЖП- линията. Предвидени са и асансьори за хората с увреждания. Това комуникативно решение позволява цялата централна улица „Цар Симеон“ да стане пешеходна зона. Запазени са улиците, обслужващи съществуващите блокове, читалището и магазините.

В десетдневен срок следва да бъдат обявени официалните резултати и наградите в конкурса.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: anonimen 24 Септември, 20:29

    Kraino vreme beshe da se vzemat nqkakvi merki ,no dano da sa ot polza na xorata

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 30 Септември, 10:45

    И конкурси ли вече има?Аз си мислех ,че всичко се определя от Мечо.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Септември, 19:31

    ерменков ще спечели

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Неее 30 Септември, 19:36

    Нееее Васо седесаро !

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete