Сряда, 24 Април 2024, 17:38

Доайенът на българските режисьори Иванка Гръбчева празнува 92-рия си рожден ден!

5 Септември 2021, 11:50
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2874 11


Днес доайенът на телевизионните режисьори на БНТ Иванка Антонова Гръбчева празнува своя 92-ри рожден ден!

От 1943 г. тя е свързана с киното. Повече от 30 години пък работи в БНТ още от нейното създаване. Тя е направила стотици емисии "По света и у нас", над 60 "Панорами", над 150 събитийни предавания и уникалните на брой 500 предавания с Тодор Живков. Участвала в създаването на няколко филми за Етрополе, но по думите й, днес няма нито един запазен. Обиколила е почти всички държави по света и лично се е срещала с Кастро, Кадафи, императора на Япония и много други известни исторически личности. Участвала е при откриването на Рудник "Елаците" с участието на Тодор Живков и до ден днешен се включва във всяка инициатива и тържествено мероприятие в Етрополе.

На 26 август президентът Румен Радев я удостои с Почетния знак на президента.



Майка й е от един от най-богатите етрополски родове – Паликарови, но нейният баща, който се женил два пъти и имал общо 22 деца (6 от първия и 16 от втория брак), я накарал да се омъжи млада – на 17 години, за бедния младеж Стоян Гръбчев. Те пък родили 7 деца – две момчета и 5 момичета. Две починали като малки. От останалите живи най-големият бил известният Димитър Гръбчев - партизанин, шеф на УБО, генерал от ДС, женен за Митка Гръбчева („В името на народа“) и баща на кинорежисьорката Иванка Гръбчева, която почина през 2013 г. Най-малката била Иванка.

Иванка се омъжва на 17 г. и на 18 вече е с дете на ръце, когато пристига в София. Настаняват ги в бившата Царска конюшня, станала печално известна миналото лято с избухналия в нея пожар. Мъжът й работи като деловодител в „Особени имоти“ – службата, която отговаря за бившите царски имоти и по-късно става УБО, а тя е надничарка – викат я да чисти, да мие врати и прозорци, да помага в кухнята, когато в двореца има банкети – в първите години след 9 септември 1944 г. там се помещава Министерският съвет. Когато има важни гости, оправя стаите и леглата, в които ще преспят. С други думи, момиче за всичко, но без образование и професия.

Когато техен съсед, бивш царски тапицер, е изпратен на работа в киното, предлага на Иванка да отиде там като монтажист. Тя донякъде е наясно какво трябва да прави, защото в Етрополе е помагала, когато идвало пътуващо кино, да лепи лентите. Тъкмо с тази професия 10 години по-късно Иванка Антонова постъпва в Българската национална телевизия при създаването й. Взима я първият генерален директор Борислав Петров, който също е работил в киното.

За да няма проблеми с ДС по време на манифестации и митинги, от телевизията правят списък с верни хора, които да формират постоянни екипи за отразяване на важните събития. Иванка Антонова става режисьор тъкмо на такъв екип. За 30 години в телевизията, до 1987 г., когато се пенсионира, е отразявала всички тържества, зари, манифестации, на които е присъствал Тодор Живков, срещите му с държавни глави на други страни, както и конгресите на БКП от Осмия нататък, работила е филмите за 50, 60 и 70-годишнината на Живков. За неуморната си и отговорна работа получава орден „Кирил и Методий“, Златна значка на някогашния Комитет за изкуство и култура, става „заслужил деятел на културата“.

Снимка: www.168chasa.bg



Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (2) (3)
    1. добавен от: Анонимен 5 Септември, 14:50

    През1943 год тя е била на 14 години и няма как да е свързана с киното

  • Отговори (3) (11)
    2. добавен от: Анонимен 5 Септември, 19:07

    Терористи..комунисти...Гръбчеви

  • Отговори (3) (7)
    3. добавен от: Анонимен 5 Септември, 21:28

    Награди за терористи, никаде по света го няма????

  • Отговори (4) (4)
    4. добавен от: Анонимен 5 Септември, 21:29

    Стара комунистическа подлога.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Септември, 11:32

    Да си жива и здрава, лельо Ванче!

  • Отговори (2) (1)
    6. добавен от: Анонимен 6 Септември, 14:30

    Честита награда!Честит празник!Бъди жива здрава

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 6 Септември, 19:40

    Моята свекърва е на 92 г. И изглежда мн. по добре от нея

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 6 Септември, 21:32

    Ботевград е пълен с ограничени хора ,меко казано!Няма нищо хубаво , което да не е оплюто и ако навремето не беше Живков,днес града е на ниво по долу и от Брезник например,но иначе "професорите" и него оплюха!

  • Отговори (2) (1)
    9. добавен от: Анонимен 6 Септември, 23:48

    Много сте злобни. Лоши хора

  • Отговори (3) (0)
    10. добавен от: Анонимен 6 Септември, 23:48

    Как нищо не ви хареса

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete