Събота, 27 Април 2024, 04:33

Доброволци разказват за ремонта на храм "Св. Николай" в с. Гинци (видео)

27 Януари 2022, 18:39
(2) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1210 2


През есента на 2021 г. доброволци и ентусиасти организират едно благородно дело - ремонта на покрива на църквата "Св. Николай" в с. Гинци. Един от инициаторите е местният Александър Александров, включват се много жители на селото, участва дори и общинският съветник от съседната община Костинброд Даниела Ангелова. Събират средства, участват с доброволен труд, отделят голяма част от времето си, за да спасят рушащата се църква. За керемидите и другите покривни елементи фирма "Брамак" прави голяма отстъпка и така спомага за съхранение на светинята. Чрез ремонта на покрива се стига и до съхранение на безценните стенописи в църквата, които с течение на времето са се увредили, заради течащата вътре вода. Във видеото Иво Митов и Даниела Ангелова разказват за местната инициатива, която трябва да служи за пример на всички.

Средновековната църква „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец” се намира на около 1,5 км югозападно от центъра на с. Гинци. Разположена е високо на десния бряг на р. Нишава, в живописна местност от югоизточен склон на Понор планина (дял от Западна Стара планина).

Най-старата част от днешната църква е изградена не по-късно от средата на XVII в., сведение за което получаваме от ктиторския надпис за изографисването на храма от 1658 г. Разположението ѝ в непосредствена близост до оброчище и руини от стара, все още неизследвана постройка, както и възможността за уединение, което предоставя живописната местност, дават основание да се предположи, че църквата „Св. Николай” е издигната върху или в близост на още по-стара култова сграда, която вероятно е била свързана с малък манастир или скит.

Изографисването на храма е от два периода в два пласта, които според ктиторските надписи се датират съответно от 1658 и 1864 г. Старата (късносредновековна) стенописна украса е устроена спрямо православния канон, като, поради малкото вътрешно пространство, е използван съкратения иконографски регистър.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Януари, 21:29

    браво на всички, похвално дело

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Януари, 17:32

    Браво на хората поели инициативата за този храм.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete