Четвъртък, 2 Май 2024, 17:50

Документален филм разкрива славната история на македонските българи в Америка

19 Април, 21:46
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 182 0


Премиерата на документалния филм на Агенция БГНЕС – „МПО – 100 години свобода“ събра в столицата български родове от Македония, историци, политици, дипломати, журналисти.

Сред официалните гости на премиерата бяха: Райна Дрангова – внучка на легендарния полк. Борис Дрангов, юристът и политик - проф. Огнян Герджиков, бившият министър на външните работи и дипломат - Марин Райков, журналистът Милена Милотинова, журналистът и дипломат - Велизар Енчев, Иван Николов – предс. на КИЦ /Културно-информационен център/, Босилеград, Западни покрайнини, писателката Елена Алекова и др.

Преди 100 години легендарни българи създават най-старата политическа организация на българската емиграция в САЩ и Канада – Македонската патриотична организация – МПО. Те разкриват истината за българската съдба на Балканите. Днес светът научава за тяхната саможертва, чрез документалния филм на Агенция БГНЕС

„Филмът на БГНЕС е опит да се повдигне булото на забравата, трайно покрило славната история на македонските българи в Америка.“

Това каза в излъченото видеообръщение генералният ни консул в Чикаго – Светослав Станков, където е най-голямата ни българска общност в САЩ.

Разказите на участниците във филма разкриват как десетки хиляди обикновени българи, прокудени от родните си места в Егейска и Вардарска Македония, намират спасение в САЩ и Канада, но не спират да се борят за правата и да разказват за страданията си пред света. Благодарение на тях, светът и политическият елит след 1919 г. разбира за геноцида, на който са подложени. Филмът разкрива и политическият талант и далновидност на легендарния революционер Тодор Александров, който напътства и организира създаването на МПО.

„Всяка продукция си има своите герои. МПО си има своя герой и той се казва Климент Христов. Той е човекът, който направи всичко по този филм“, заяви в словото си Любчо Нешков – собственик на Агенция БГНЕС.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (208)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete