Неделя, 19 Май 2024, 11:43

Документален филм за Георги Попиванов бе представен в музея

14 Април 2016, 18:13
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1859 29


Премиерата на документалния филм „Фолклорното богатство на Георги Попиванов – за поколенията” по случай 138 години от рождението му бе представена днес в Исторически музей Ботевград. Зала „Орханиец” на музея бе препълнена, а интересът бе голям. Гости на събитието бяха представители на община Ботевград, кметът на с. Трудовец  Веселин Драганов и по- специално проф. Георг Краев, двете правнучки на Георги Попиванов – адв. Анна Драгомирова и инж. Вълкова, както и проф. Тодоров и председателят на фондация „ Георги Попиванов” Димитър Димитров.

Директорът на музея Тодорка Коцева откри събитието. Тя представи специалните гости и припомни на присъстващите кой всъщност е Георги Попиванов.

Председателят на фондация „Георги Попиванов”приветства присъстващите. Той заяви, че е горд, защото хората, които участват във филма присъстват на премиерата. Димитър Димитров припомни и учредяването на фондацията преди 5 години. „За тези 5 години бяха направени много дела за популяризирането на творчеството на Георги Попиванов”, сподели със задоволство Димитров.
Ученици от ОУ „Любен Каравелов” с. Трудовец зарадваха присъстващите, като изчетоха песни, които са част от съхраненото творчество на видния наш съгражданин. Дългогодишната учителка в училището в с. Трудовец Трендафила Пенчева пък изпълни една от емблематичните песни, написана от Георги Попиванов.

Документалният филм ни потапя в живота на Георги Попиванов, неговото творчество, интереси, житейски път и умения.
Георги Попиванов е роден през 1878г. в село Лъжене (днес Трудовец). Той е бил дългогодишен учител по български език и литература в Орхание. Придобива известност с научния си принос в областта на диалектологията и фолклористиката. Той е човекът, събрал за поколенията 1615 народни песни, приказки и легенди. Оставил е на науката 18 езиковедски, 10 фолклористични и 26 лит.-критични и публицистични труда. Плод на дългогодишните му трудове са книгите „Софийският говор”, „Орханийският говор”, „Из миналото на Орханийска околия” и др. Той е участвал в Балканската война. За щастие се е завърнал жив и здрав. Учителства в Силистра, Шумен, Орхание и др. Проявявал е голям интерес към местните диалекти.

Филмът ни пренася в родното място на Георги Попиванов и ни показва неговата къща. Много задълбочено се разказва за неговия интерес към всичко истинско и българско, както и неповторимата красота на орханийския говор. Хората, които участват във филма са: директорът на музея Тодорка Коцева, екскурзоводът на музея Десислава Иванова, дългогодишният редактор Митрофан Велев, Илия Попов, проф. д-р. Георг Краев и др. Чрез този филм те се стремят да потопят зрителите в живота на един истински родолюбец. Желанието им е всеки да си спомни за него и да се гордее, че наш съгражданин е бил именно Георги Попиванов, човек, оставил дълбока следа след себе си.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (29)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Април, 19:02

    Не се ли казва Георг Краев?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Април, 19:07

    Абе казва се, ама на кой му дреме...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Април, 19:13

    Проф. Георг Краев е много ерудирана личност.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Април, 19:16

    Само дето не е присъствал... Или поне го няма на снимките... :uups:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 14 Април, 19:43

    А какво биха казали или направили страхливия кмет и послушните общинари затова че затварят утре завод на 100 години като НИКАС,където работят 100 човека?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 14 Април, 19:50

    А какво ще каже предишният кмет за напълното унищожение на завод "Чавдар", като половината ботевградчани бяха чавдарци?

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 14 Април, 19:54

    Краеведът проф. д-р Георг Краев присъства на сн. 2. Това е човекът отпред, с бяла риза и светло сако.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 14 Април, 19:56

    А кога ще дойде кмет,който ще отваря заводи,а не да ги затваря по поръчка?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 14 Април, 20:02

    Започна да кършиш клечки, №5 и №8.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 14 Април, 20:39

    №6, неГеоргиев затри Чавдар, а бащата на сегашното недоразумение-кмет! През 1999 г., когато Георгиев беше по-зле от клошар!
    И освен, че затварят Никас, в последно време затвориха и голяма част от Пайплайф и още няколко значителни фирми. Да споменаваме ли незначителните? Да споменаваме ли, че вместо в Ботевград (Меката на електрониката, Епик откри завод за десетки милиони в Пловдив? С 1500 калпака работна ръка! Да споменаваме ли, че следва закриване на още предприятия и на болницата? И докрая на мандата - на всичко! Никой, който става за нещо, не е луд да си позволява да живее в циганско-комунистическо-феодална община, в която само да го крадат и лъжат!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (250)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete