Вторник, 21 Май 2024, 08:37

Драгоман - Славно място без паметник в памет на Сръбско-българската война

12 Май 2021, 12:51
(1) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 968 0


3 ноември 1885, 10 ноември 1885 – две славни битки при Драгоман, част от Сръбско-българската война, две славни дати в историята на България. Сръбско-българската война се явява реалната защита на Съединението на България. Боевете при Драгоман и Три уши, заедно с тези при Сливница, Гургулят и Цариброд са едни от най-славната част от историята ни. И докато в Сливница, Гургулят и Алдомировци има големи и паметници посветени на саможертвата и славата на героите, то в Драгоман такъв няма и никога не е имало!

В Драгоман най-големият паметник – този в местността „Космина” е на загинали руски летци в . Паметникът е изграден по времето на комунизма, а мястото дори това където са паднали летците. Инцидентът с тях е станал на хълм около село Чеканец. Там също има изграден паметник в тяхна памет. Мястото обаче е трудно достъпно и партията решава да направи втори паметник, още по-голям на по-достъпно място в Драгоман.

На фона на това героите от Сръбско-българската война нямат почетен знак в и около Драгоман! Единствено на Три уши има паметна плоча в памет на Боян Ботев – най-малкият брат на Христо Ботев. Боян също като брат си дава живота си за Свободата и идеалите на България. До преди години има само малка паметна плоча на мястото където той е смъртно ранен. Плоча, която е поставена от туристическо дружество от Хасково. Наскоро частни лица – родолюбци, начело с Лозан Миладинов и негови приятели поставят нов паметен знак в памет на Боян Ботев, тъй като старият е повреден от времето.

До скоро Драгоман нямаше абсолютно никакъв български патриотичен паметник. От няколко години има два такива – на Христо Ботев в двора на училището, което носи името му и на Васил Левски в двора на туристическия информационен център. Паметник посветен на славните боеве от Сръбско-българската война обаче няма и не се очертава скоро да има, а децата на Драгоман, ще продължават да не знаят собствената си история!

"Народ, който не познава миналото си няма бъдеще".



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (259)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (141)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (54)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (72)
70% Complete