Понеделник, 29 Април 2024, 19:11

Драгоманското блато – отново във фокуса на 2-ри февруари – Международен ден на влажните зони (ВИДЕО)

2 Февруари, 19:45
обновена на 4 Фев 2024
(1) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 559 0


„Както стана ясно на днешната среща – в Деня на влажните зони, въпрос на държавна политика е да се реши проблема с пречиствателната станция, за да не се вливат отпадните води в Драгоманското блато. То трябва да бъде обявено за национален воден обект, държавна защитена зона, в която целеви групи – за обучение, за посещение, за изследвания, за защита и опазване на това ценно богатство, да осъществяват своята дейност. В момента там собствеността е разпокъсана – частни имоти, общински, на неправителствени организации.“

Това заяви кметът Андрей Иванов на днешната среща по повод 2 февруари – Международен ден на влажните зони. Срещата се състоя в община Драгоман с фокус Драгоманското блато – една от 11-те влажни зони с международно значение, от 2012 г. обявено за 11-тия Рамсарски обект.

На събитието присъстваха – Ирена Петкова – директор РИОСВ-София, Росица Итова – директор на ВиК-София област, зам.-кметовете на община Драгоман – Емилия Милушева и Лидия Банкова, Петко Цветков и Мирослава Попова – Сдружение за дива природа „Балкани“, Иван Христов – WWF България, както и експерти от общинската администрация.

Определяне на координатите на Драгоманското блато, обявяването му за национален воден обект, обезщетяване на собствениците на земи /преобладаващата част там са частни имоти/, изграждането на черен околовръстен път, който да даде възможност за велообиколки и разходки около цялото блато. Около тези приоритети се обединиха участниците в срещата.

Очаквайте продължение на темата!






Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete